Zászlóval biztosított gyalogátkelőhely

2020.05.04 20:12

Még a járvány okozta „távolságtartás” előtt, amikor az egyesület tagjai még össze tudtak jönni, az egyik megbeszélésen Újhelyi Jácint és Kovács Albert, a Gönyűi Polgárőr Egyesület polgárőre több javaslattal állt elő, melyek a biztonságos közlekedést és az egyesület elismertségét szolgálják. Ezek közül az első most megvalósult.

A falun áthaladó főútvonalat forgalmas gyalogátkelők keresztezik. Az Önkormányzat a legforgalmasabbnál napelemes sárga jelzőfény elhelyezésével hívja fel a járművek vezetőinek figyelmet a gyalogos átkelőre, azonban az iskola utcájánál ilyen jelzés még nem áll rendelkezésre. Javaslattevő polgárőrtársaink erre adtak megoldási javaslatot a gyalogos átkelését segítő zászlók elhelyezésére, melyek használatával a tanintézménybe sietők és onnan hazatérők tudnak biztonságosabban áthaladni az úttesten.

A megvalósítást a falu lakosainak anyag és munka felajánlása és a polgárőrök kivitelezése tette lehetővé. Megvarrták és nyélre rakták a zászlókat. A polgárőrök lebetonozták az elkészített, zászlókat tartó fémlábakat. A munkát a használat módjának bemutatása követte. Ezzel a módszerrel a gyalogos átkelőhöz érkezők egy zászlót a tartóból kiemelve, annak feltartásával jelezhetik a járműveknek áthaladásukat, majd a zászlót a másik oldalon a tartóba helyezik. E megoldáshoz nem kell polgárőr jelenléte, az átkelni szándékozók önállóan tudják biztonságukat fokozni. Az egyesület reméli, hogy a falu lakói használni fogják a módszert és vigyáznak az eszközökre.

Az egyesület polgárőrei a biztonságot szolgáló munkán kívül, sepertek saját házuk táján” is. Rendbe tették az Önkormányzat által biztosított és általuk használt területet, ahol az egyesület járműveinek mobil garázsai és az operatív megbeszélések célját, valamint a térfigyelő kamera figyelését biztosító konténer irodája található. A tereprendezés során maszkot ugyan nem viseltek, (mivel abban földmunkát végezni – légszomj nélkül – nem lehet), de ügyeltek a kellő távolság megtartására.

Természetesen a szolgálatok folytatódnak, a vírus elleni védekezést szolgáló egyéni védőeszközök, fertőtlenítők kiosztásában való közreműködés továbbra is feladat és lesznek még újabb akciók melyek a polgárőrség ismertségét, elismertségét szolgálják.

 

Horváth Attila (Home office) sajtófelelős