Vízi kutatási gyakorlatot tartottak Gönyűnél

2021.10.21 09:39

A Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület, mely október 15-én vehette át a hatékony közterületi polgárőr szolgálatban végzett tevékenysége elismeréséül az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetést, vízi kutatási gyakorlatot szervezett Gönyűre, október 16-ra, melyhez szakmai támogatást nyújtott a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség és a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség.

Az évente megrendező, mindig más tematikával szervezett esemény idei szimulált feladata a vízi baleset következtében vízbe esett emberek és tárgyak felkutatása volt úgy, hogy a résztvevő szervezetek együttműködését elmélyítse.  Erre szükség is van, hiszen mind a gyakorlaton, mind a valóságban több szervezet működik közre. A gyakorlaton jelen volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a BRFK DVRK Vízirendészeti Rendőrőrs Komáromból, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete, a Pannónia Vízipolgárőr Egyesület Komáromból, a Győri és a Szegedi Speciális Mentők, a Győr Búvár SE, a Diving Sopron Búvárcsapata, az Ásványrárói és Hédervári Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A 42 fős Fertő Tavi Egyesület 22 fővel lát el vízi tevékenységet, több légkamrás, nagyrészt magántulajdonban lévő hajókkal, de feladataikhoz már kaptak egy merev testű és egy RIB-hajót is a Rendőrségtől. A felkészültség biztosítására nagy szükség van, hiszen télen, nyáron készen kell állniuk. Ezt szolgálta a tavalyi jégből mentési gyakorlat és ezt bizonyítja, hogy tavaly még december 12-én is menteniük kellett. De az idei nyáron is sok esemény volt a Covid után „kiszabadult” emberek miatt.

A gyakorlat, melynek során szonárral rendelkező hajókkal megtalálták, a búvárok által kiemelték és elsősegélyben részesítették a „személyt”, valamint a vízbe esett tárgyakat felkutatták és kiemelték, a fentebb ismertetett szervezetek együttműködő kollégái személyesen megismerhették egymást, jól szolgálta a csapatépítési célt is.

Horváth Attila, megyei sajtóreferens