Valóra vált egy közösséget szolgáló álom

2020.10.20 16:19

A Gönyűi Polgárőr Egyesület egyik ifjú polgárőre, Hudák Dominik arról álmodozott, hogy egyszer lesz egy kutyája, mely amellett, hogy hű társa, barátja, örömének forrása lesz, majd segíteni fogja a szolgálatok teljesítésében is.

Az ifjú egyik felnőtt társa, aki figyel a fiatalokra, meghallgatta az óhajt és úgy gondolta, valamiképpen valóra váltja az álmot. Arra gondolt, hogy saját pénzből megvásárol egy kutyát, melyet az álmodozónak ajándékoz, de gondolta először, tájékozódás céljából, felhívja a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség kutyás tagozatának vezetőjét, Borsó Rolandot, hogy mi a teendő a kutyás felkészítés és szolgálat terén. A beszélgetést követően Roland – aki nagyon örült az Egyesület érdeklődésének – egy hét múlva azzal jelentkezett, hogy lenne egy két éves kutya, melynek sajnos elhunyt a gazdája és Dominikre gondolt. A kutya jól képzett, de még további tréningek kellenének, ahol Dominik is, mint kezdő, fel tud zárkózni társa mellé.

Természetesen nagy volt az öröm. Az új társsal együtt megérkezett ketrece, kutyaháza is, Dominik pedig családjával helyet készített az új jövevénynek.

Október 17-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség kutyás polgárőrei Koroncón találkoztak eszmecserére, közös tréningre, ahová Dominik és Alex, a jövendő „K9-es egység”, valamint felnőtt társuk, Újhelyi Jácint is meghívást kapott. A kiképzők már ismerték a kutyát, hiszen korábban náluk képezték, de két gönyűi kísérőjét meglepte a „jó nevű felmenőktől” származó Alex teljesítménye.

Köszönjük a Megyei Szövetség kutyás tagozata vezetőjének, hogy ilyen jól képzett társsal szerzett örömet fiatal társunknak, köszönjük az önzetlen segítőkészséget, mely – mint az előzőekben is írtam – nemcsak örömforrás lesz, hanem társ a szolgálatban, esetenként a speciális feladatok teljesítésében.

Az eset jól példázza, hogy a Gönyűi Polgárőr Egyesületben a felnőtt polgárőrök miként mentorálják fiatal és ifjú társaikat. Az is büszkévé teszi a hat év alatt a fiatalokkal foglalkozó koordinátorokat – és e cikk íróját is, mint az ifjúsági program alapítóját -, hogy a kitűzött cél megvalósul. A faluért, a közbiztonságért tenni akaró fiatalokat nevel a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált Ifjú Gönyűiek Közössége, akik mellé – példájukat követve – „külsős” fiatalok is csatlakoznak, így az Egyesület folyamatosan fiatalodik és új tudással, új szolgálati formákkal gyarapodik.

Horváth Attila sajtófelelős

A fényképeket Újhelyi Jácint készítette.