Utánpótlás nevelés és csapatépítés Ásványrárón

2014.11.16 17:36

Utánpótlás nevelés és csapatépítés Ásványrárón

 

Ásványrárón a Polgárőrség és az Önkéntes Tűzoltóság egy egyesület keretén belül működik, mivel a legtöbb tag mindkét feladatban részt vesz, és nem mellékesen gazdaságosabb a működtetés.

            Az egyesület mindig is kiemelt figyelmet fordított az utánpótlás nevelésre, ami az óvodától az általános iskolán keresztül, a középiskolás korosztály megszólításában és versenyekre való felkészítésében nyilvánul meg. Ásványráró általános iskolás csapata többször az Országos Katasztrófavédelmi verseny élmezőnyében végzett.

Az év folyamán 12 új tagja lett az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületnek , akik 20 és 30 év közötti generáció tagjai. Az első beszélgetések az egyesület munkájának bemutatásával és eszközök ismertetésével teltek. A gyakorlatok során jó hangulat és elhivatottság látszott a fiatalokon és felmerült egy az idősebb, tapasztaltabb tagokkal való közös gyakorlat szervezése.

Augusztus 23.-án reggel a szertárnál gyűlt össze a csapat, teherautóra kerültek a szükséges eszközök, a járművek sorából nem hiányzott a terepjáró, csónak, tűzoltóautó.

A Duna-partra érve első feladat a saját kisméretű rendezvénysátrunk felállítása volt.(OPSZ pályázatán nyertük). Az egyesület legjobban főző tagja azonnal az éhezők segítségére siettet.

 A tűzoltó eszközök működésének, működtetésének gyakorlása következett. Az új tagok a 40 órás tűzoltótanfolyam alapjaira készültek fel. Egy kisebb sérülés bebizonyította, hogy az  elsősegély tanfolyamok nem voltak hiábavalóak. (a sérült később folytatta feladatát.)

A délutáni órákban az időjárás esősre fordult így a sátor védelmébe vonultunk,ahol a polgárőr feladatokkal és az ahhoz  jogszabályokkal ismerkedetek a fiatalok.. A hivatalos rész  után, a játékos feladatokba (bizonyítva ezzel is sokoldalúságukat) becsatlakozott az akkor jelenlévő Csaplár Zoltán úr  GyMS Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Beke Zoltán GyMS Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgárvédelmi Főfelügyelője.
     Az éjszakára való felkészülés sátrak felállítása, után ismét a szakácsé volt a főszerep. Az

este nagyon jó hangulatban telt, ezután mindenki nyugovóra tért.
A reggeli elfogyasztása után , elkezdődhetett a tábor bontása.
     A visszajelzések alapján van igény a jövőbeli folytatásra.

 

 

Horváth Balázs         

        Elnök

          Ásványrárói ÖTPE