Új szolgálati gépjárművet avattak a gyarmati polgárőrök

2021.05.31 16:19

A két megye határán, két falu közrendjét, közbiztonságát szolgáló Gyarmati Polgárőr Egyesület sikeres pályázat eredményeként Dacia Duster típusú gépkocsit állított szolgálatba 2021. május 29-én, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyarmaton.

Az új szolgálati gépkocsi beszerzésére – mint azt, Baráth Béla az egyesület Gazdasági vezetője megnyitóját követően, Becsei Szabolcs az egyesület elnöke az ünnepélyes átadáson elmondta – azért volt szükség, mert 2017-ben sikerült átvenniük a Téti Polgárőr Egyesülettől egy akkor is már öregnek számító Opel Astra szolgálati gépkocsit, de az idő azóta még jobban eljárt a jármű felett. Becsei Szabolcs, ismertetve az egyesület munkáját, eredményeit kiemelte, hogy az idén 22 éves egyesület jelenleg 54 taggal látja el két település Gyarmat és a Veszprém megyei Gecse) közrendjével, közbiztonságával kapcsolatos, megyehatárokon átívelő feladatokat. A napi eredményeiken kívül arra büszkék, hogy ők a megyében az első olyan egyesület, amely kutyás járőrszolgálatot láthat el. Jelenleg három polgárőr indulhat szolgálatba képzett kutyáikkal. Az is említésre méltó, hogy 8 ifjú polgárőr biztosítja az utánpótlást.

Az eseményen részt vevő Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében megemlítette, hogy a Magyar Falu programba dr. Túrós András az OPSZ elnöke és Csaplár Zoltán, akkor önkormányzati alelnök kezdeményezésére került a preferált célok közé a polgárőr és az önkéntes tűzoltó egyesületek eszközellátása. Kiemelte, hogy a Kormány Magyar Falu programjának köszönhetően egyre több ember költözik az immár élhetőbb, egészségesebb, megszépülő vidéki településekre. Gratulált a két településre vigyázó polgárőröknek és további sikereket kívánt munkájukhoz.

Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a jelenlévők köszöntését követően többek közt azt hangsúlyozta, hogy a 2020-ban a COVID-19 fertőzés nagy kihívás elő állított mindenkit. A polgárőrök fokozott szolgálatot láttak el éjjel-nappal, emellett karitatív és szociális munkát is végeztek. A közbiztonság nagy érték, hogy ez így is maradjon, azért sokat kell tenni ezután is. A rendőrség e feladat teljesítésében stratégiai partnernek tekinti a polgárőröket. A növekvő feladatok ellátásához eszközfejlesztésére is szükség van. A lehetőséget Magyarország Kormánya eszközbeszerzési pályázatokkal biztosítja, ennek eredménye a ma átadásra kerülő gépkocsi is, melynek használatához jó egészséget, kitartást kívánt és kérte, legyenek továbbra is biztos támaszai a települések közbiztonságának.

A rendezvényen Szabados Péter, Gyarmat polgármestere és Istenes Gyula a szomszéd település, a Veszprém megyei Gecse polgármestere is természetesen részt vett. Szabados Péter köszöntőjében nagyon jónak értékelte a polgárőrök munkáját, az egyesület, és a különböző társzervek az önkormányzat együttműködését. Ígérte, hogy az önkormányzat továbbra is támogatást biztosít a munkához. Istenes Gyula is köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a két megyén átívelő együttműködést, megemlítette, hogy Gecséről 11 fő tagja a polgárőr egyesületnek.

Az ünnepélyes átadás végén Morgos Ferenc esperes áldását adta az új szolgálati gépjárműre. Kifejezte abbeli reményét, hogy a polgárőrök továbbra is hozzájárulnak a lelkek békéjének fenntartásához, a közösség összetartásához.

Horváth Attila megyei sajtóreferens