Szorgalmasan és hasznosan, mint a méhek

2021.04.29 21:11

Gönyűn régóta működik, nem olyan régen felújításra került egy Madártanösvény. A neve elárulja, hogy miről szól a séta, azt azonban nem, hogy kreatív helyi szervezők immár más szabadtéri  kiállításokat is szerveznek ide. Így volt ez húsvétkor, amikor az ünnephez kapcsolódó, a gyerekeknek szóló életképekkel szórakoztatták a sétálókat. Volt is nagy sikere a látnivalónak. Mindez nem volt elég, most meg itt a méhek napja. Hát ez meg mi, és hogy kerülnek képbe a polgárőrök?

A Madárösvényen most a méhekről, a beporzásról, a kaptárban betöltött szerepükről, életükről  kerülnek kifüggesztésre tudnivalók a fákra, a tanösvény mentén, amolyan plakettek formájában. Ismeretterjesztő, inkább felnőttesebb fogalmazással, viszont képekkel, hogy a kisebbek számára is megfelelő legyen. Készülnek mindenféle dekorációk, például méhecskék, kaptárak, amelyek az időjárás függvényében lesznek kitéve, mivel a kartonból készült dolgok csak jó időben helyezhetők ki.  A megvalósításba a szervezők a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézményt (közkeletű nevén: az idősek klubját) is bevonták, akik a dekorációkészítésben kavicsfestéssel és földbe szúrható virágokkal készülnek, illetve az óvoda is ötletekkel járul hozzá ehhez az eseményhez.  Az egyik ötlet, hogy hazavihető facélia magokat „találhassanak” az arra járók, akik azt otthon elültethetik, ugyanis ezt a növényt különösen szeretik a méhek. A másik éca, hogy nádból és konzervdobozból készült "méhlakásokhoz" készített kis útmutatót, illetve nádat és konzervdobozt (ebből annyit, amennyit sikerül összegyűjteni), mint alapanyagot helyezzenek el a sétaúton.  Ezeket a látogatók hazavihetik és otthon összerakhatják, ha kedvük támad hozzá. A faluban lakó méhész is különböző fotókkal, továbbá méhészeti eszközökkel segít, amik kiállításra kerülnek.

A szabadtéri kiállítás több napos lesz, így célszerű annak rendjét megőrizni, a kiállított tárgyak állagát megóvni, így – a többi gönyűi rendezvényhez hasonló módon – az önkormányzati és civil összefogásba most is bekapcsolódik a Gönyűi Polgárőr Egyesület, melynek különösen ifjú tagjai, felnőtt polgárőr vezetésével fognak figyelő, őrző szolgálatot ellátni. Polgárőreinknek ugyan ez újabb plusz feladat, de ezt is olyan szorgalmasan fogják ellátni, mint a járványhelyzet adta feladataikat és olyan hasznosak lesznek, mint minden közrendet, közbiztonságot szolgáló feladatuk ellátásában.

Bízva a rendezvény sikerében, ajánljuk minden polgárőr társunknak, családoknak, hogy látogassanak el Gönyűre április 30 és május 2. között.

Horváth Attila sajtófelelős