Szent Lászlónak állított emléket a polgárőrség

2017.12.20 16:30

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége 2017-ben úgy döntött, hogy megvalósítja korábbi elnöke, Gangl András 2013-ban született ötletét, álmát és szobrot állít Szent Lászlónak, a lovagkirálynak, a polgárőrség védőszentjének.

Az álom megvalósításához meg kellett találni azt a fát, melyben Szent László „pihen”, meg kellett találni a szobrászt, aki a lovagkirály alakjáról lefaragja a felesleget, kellett találni egy helyet, mely várja és befogadja a szentet.

A meglelt tölgy Homokbödögéről hegyen-völgyön, fűrésztelepen keresztül jutott el Szendi Péter és Prozsa Mihály keze alá. Nekik köszönhető az a műalkotás, mely a ménfőcsanaki Szent Kereszt Plébánia előtti parkban 2017. november 10-én, a király életére jellemző szilárd alapot kapott.

Annak érdekében, hogy a polgárőrség védőszentje elfoglalja figyelő helyét, Gangl Andráson kívül is – aki 2014-ben bekövetkezett haláláig koordinálta a feladatokat –, sok ember, cég működött közre. Köszönet illeti Bartók Ferenc atyát, a Szent Kereszt Plébánia plébánosát, aki méltó helyet biztosított a szobornak és folyamatosan figyelemmel kísérte a magvalósulást.  Nagy segítséget adott a végrehajtás során a Pannon-Víz Zrt. daruzása és szállítóeszköze, valamint Németh Csaba és Pákozdi István szervező és kétkezi munkája.

A szobor 2017. december 10-i avatásán Széles Sándor kormánymegbízott mondott beszédet, melyben a király erényeit, eredményeit, életének üzenetét méltatta. Ezt követően Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke ismertette a szobor létrejöttének főbb állomásait, majd Bartók Ferenc atya áldotta meg a szobrot. Az avatást megtisztelte jelenlétével dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, a Rendőrség megyei és városi szervezetének képviselője, Gangl Andás özvegye és a szobor két alkotója is.

Szent László alakja osztatlan elismerést aratott a jelenlévő polgárőrök és az egyházközség tagjai körében, de elismerését fejezte ki a nézők között jelen lévő Keresztes K. Sándor, korábbi környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter is. A szobornál koszorút helyezett el megyénk kormánymegbízottja, a polgárőrség, a rendőrség vezetői és Gangl András özvegye.

Az a polgár, polgárőr, aki elhalad majd Szent László szobra előtt, merítsen erőt a közrendet megszilárdító, erkölcsös életet élő, lovagi erényekkel rendelkező, csodatévő harcos szent, a sikeres ország építő példájából.

A szoboravató ünnepség után a jelenlévők mécseseket helyeztek el Gangl András néhai megyei elnök sírjánál.

 

Horváth Attila a megyei polgárőr szövetség megbízott sajtófelelőse