Szent László ünnep Gönyűn, zászlószenteléssel, koszorúzással

2020.06.29 22:06

Isten áldását kérem erre a zászlóra és a köré gyülekezőkre – mondta dr. Maróti Gábor plébános a Gönyűi Polgárőr Egyesület szolgálatáért mondott vasárnapi misén és felszentelte a Gönyűi Polgárőr Egyesület által a polgárőrség védőszentje, Szent László tiszteletére, valamint a közösségi elkötelezettség, az összetartozás kifejezésére elkészíttetett zászlót.

„László volt az első király, aki hódító külpolitikát folytatott, ám regnálása alatt nem csak hadvezéri érdemeket szerzett. Három törvénykönyvet is megalkotott, amelyek egyrészt a keresztény vallás helyzetének megszilárdítására, másrészt a tulajdon védelmére törekedtek. Szent László legendásan szigorú törvényeiben a magántulajdon tisztelete rendkívül fontossá vált. A rend, a biztonság ma ugyanúgy érték, mint volt I. László uralkodása alatt. Miután a Polgárőrség is a rendért, a közbiztonságért, a bűnesetek megelőzése érdekében végzi önként vállalt tevékenységét, így Szent László hagyományai folytatóinak vallhatjuk magunkat” – írta 2017-ben, az OPSZ honlapján olvasható cikk.

Még év elején határozta el az egyesület, hogy megünnepli Szent László napját, egyúttal kéri zászlajának ünnepélyes megáldását.  A járványhelyzet sokáig kétségessé tette a terv megvalósulását, de a javaslattevő Kovács Albert és Újhelyi Jácint polgárőr hitt az ünnep létrejöttében és az egyesület vezetőségének támogatásával elkezdődött szervezés, a feltételek megteremtése, melyhez megkaptuk dr. Maróti Gábor plébános támogatását is.

A mise kezdetén került sor a zászló mögé gyülekezett polgárőrök bevonulására és a zászlószentelésre. Ezt követően az egyesület ifjú polgárőreinek három tagja megkoszorúzta a templomban található Szent László szobrot, majd kezdetét vette szentmise, melyben az ifjú polgárőrök is közreműködtek az olvasmány és a szent lecke felolvasásában.  Plébános úr prédikációjában kiemelte a polgárőrök együttműködését, mind a falu lakóival, mind a rendvédelmi szervekkel. Hangsúlyozta az emberekért végzett szolgálat és a példamutatás fontosságát, melyben az egyesület tagjai élen járnak, hiszen feladatuk a közrend védelme, a törvények betartása, így példájuk közvetlen és hatásos a lakosság felé. A mise végén a megáldott zászlót követve hagyták el a jelenlévők a templomot.

Az ünnepi hangulat ezzel nem ért véget. A polgárőrök, ifjú polgárőrök, a meghívott vendégek, megyei szövetség vezetői egy kötetlen – talán vírusbúcsúztató, vagy csak a viszontlátás örömét kifejező – kötetlen beszélgetésbe kezdtek – a helyiek által csak Gödörnek hívott – horgásztanya teraszán, ahol Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke méltatta Szent László napját, a Gönyűi Polgárőr Egyesület korábbi és új érdemeit és további sikereket kívánt a polgárőröknek. Ismét megjegyezte, hogy Gönyű sok tekintetben zászlóshajó a polgárőr munkában.

A „csapatzászló” felszentelésétől, Csaplár Zoltán szavaitól felvillanyozódva folyt a beszélgetés, ahol idős és ifjú polgárőr együtt örült, hogy teljesítették a járványhelyzet alatti feladatokat, hogy az idősek újra visszakapcsolódnak a szolgálatba, hogy nemsokára kezdődik az ifjak nyári tábora, hogy végre süt a nap, és a zászló köré tömörülve, lélekben megerősödve teljesítik önként vállalt kötelezettségeiket.

Horváth Attila sajtófelelős

A fotók Czita Zsuzsa felvételei