Szakmák Éjszakája Győrben a Polgárőrség Ifjúsági tagozatával

2018.04.18 09:29

2018. április 13-án, Győrben a Győri Műszaki Szakképzési Centrum meghirdette 8 iskolájában a SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA-ÉLJ A LEHETŐSÉGGEL című programját.

Az intézmények 18.00-22.00-ig várták az érdeklődőket több mint 88 programlehetőséggel.

A pálya- és szakmaválasztás előtt álló fiatalok betekintést nyerhettek különböző foglalkozások, szakmák rejtelmeibe.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség Ifjúsági tagozata és polgárőrei is lehetőséget kaptak a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájától, hogy bemutatkozhasson az érdeklődők előtt.

A Győr-Moson Sopron Megyei Rendőrkapitányság gépjárműparkjának és speciális eszközeinek, interaktív intézkedéstechnikai és bűnügyi technikai bemutatóján túl a Honvédség 7. területvédelmi Körzet Parancsnokságának fegyverzettechnikai eszközei és harcászati gépjárművei mellett a

Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség is bemutathatta a megyében használt eszközeit, felszereléseit: a Nyúli „Bűnmegelőző” Polgárőr Egyesület gépjárműveit, szolgálati felszereléseit, Drónját és Zsaru Car rendszámfelismerő eszközeit, melyekkel hatékony segítséget nyújthatnak a rendőrség munkájához is. A győri Arrabona Polgárőr Egyesület motorkerékpárját és kerékpárjait is megtekinthették az érdeklődők.

A Koroncói Polgárőr Egyesület által összeállított fényképekből álló vetítésen, a látogatók képeken keresztül is megismerhették a polgárőrség szerteágazó önkéntes munkáját, mellyel a lakókörnyezetükben élő emberek szubjektív biztonságérzetén kívánnak javítani, s egyben segíteni a stratégiai partnerekként tekintett, rendőrség és katasztrófavédelem munkáját.

Csaplár Zoltán a GYMS MPSZ elnöke köszöntötte polgárőrként az érdeklődőket és röviden bemutatta a polgárőrség szervezetét, majd Lüvi-Funk Alexandra GYMS MPSZ Ifjúsági referense rövid tájékoztatást adott a fiataloknak a polgárőrség feladatairól, hogy fiatalként miként válhatnak Ifjú Polgárőrökké, s miként tudják az érettségi feltételeként előírt 50 órás közösségi szolgálatot a Polgárőrség szolgálataiban eltölteni.

Örömünkre szolgált, hogy találkoztunk az este folyamán olyan fiatalokkal, akik már ismerték a polgárőrség munkáját és tanulmányaik végeztével, valamilyen egyenruhás szervezetnél képzelik el elhelyezkedésüket és választják azt hivatásuknak. Érdeklődéssel figyelték polgárőr társaikat, hogy velük egykorúak révén már egy jelentőségteljes, önként feladatot is vállaltak és ellátnak tanulmányaik mellett. Fiatal, Ifjú polgárőreink is szívesen válaszoltak kortársaik kérdéseire, melyek legfőképpen az általunk bemutatott drón terület feltérképezési módjaira, technikai használatára irányultak.

Ez a program is egy kiváló lehetőség volt arra, hogy a polgárőrség bemutathassa sokrétűségét, önkéntes munkájának kortól független jelentőségét és a kor technikai fejlődésével lépést tartva eszközállományának sokszínűségét, mellyel közvetlen lakókörnyezetének és egyben hazája biztonságának megtartását hivatott önként szolgálni.

 

 

2018.április 17.                                                                         Lüvi-Funk Alexandra

                                                                                    GYMS MPSZ Ifjúsági referens, tanító