Sokrétű feladatok a hármas határ közelében

2021.06.25 18:34

 Jó kezekben az ország nyugati kapujának közbiztonsága

 

Mielőtt elutaztam volna a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesülethez, hogy bemutatásukhoz személyes kontaktus révén szerezzek információkat, előzetesen már összegyűjtöttem, amit elérhettem a neten.

A helyszínre érve azt már tudtam, hogy 17-en alakították az egyesületet 2007-ben, de azt nem, hogy minden alapító tag ma is polgárőr. Azt már láttam, hogy Suzuki Vitarával szolgálnak, de azt nem, hogy az alakulás után egy évvel is Suzukijuk volt, egy Swift, melyet az alakítás utáni évben a helyi vállalkozók által összeadott pénzből vásárolták meg az adakozók és falunapon adták át az egyesületnek. Azt is tudtam, hogy a polgármester nagyon elégedett az egyesület 2007 óta végzett munkájával, de azt nem sejtettem, hogy úgy fogja beszélgetésünk közben összefoglalni az eredményeket, tényeket, mintha ő lenne az egyesület vezetője.  Arról is hallottam, hogy a hármas határ közelében voltak, vannak speciális feladatok, de amikor meghallottam, hogy 2015-ben mekkora embertömeget kellett szakszerűen, gyorsan, kulturáltan kezelni, nos, leesett az állam.

Visszatérve a találkozásra, az egyesület elnöke, Tóth Gyula, aki nem mellesleg a megyei szövetség járási koordinátora, a helyi önkéntes tűzoltó egyesület elnöke és önkormányzati képviselő is, nem szavakkal, hanem tettekkel bizonyítja, hogy mi a polgárőrség hivatása, gondolom ezért javasolta azt, kezdjük az ismerkedést a település polgármesterénél. Gyula terve bevált. Szőke László polgármester, mint a közbiztonság önkormányzat – rendőrség - polgárőrség alkotta pillérei egyikének vezetője az alapítástól napjainkig ismeri a helyi polgárőrök munkáját, melyben közösen határozták meg az évek során a súlyponti feladatokat.

Nagy ívű a fejlődés a diszkó korszak lecsengésének idejétől, (amikor is az éjszaka nyugalmát kellett biztosítani), az üdülőterületek rendőrséggel közösen végzett biztosítása, a határátkelőhelyek vendéglátóhelyei nyugalmának járőrözéssel való fenntartásán keresztül, a más teleüléseken végzett rendezvénybiztosításon át, a rendőrökkel közösen végzett járőrözéssel a határon elkövetett vétségek, a határokon átvándorló bűnözők visszaszorításig.

Szőke László még néhány ténnyel tetézte az előzőeket. 2015-ben döbbenetes számú, 300000 migránst, kellett kijelölt útvonalon a határig eljuttatni és ott átlépésüket irányítani. melyet a rendvédelmi szervekkel való együttműködésében eredményesen oldottak meg.  Ez akkor napi 3-4 vonat, vonatonként 2-3000 ember koordinált „mozgatását” jelentette.

Ugyancsak kiemelésre és követésre érdemes, hogy a település kamerarendszerét a polgárőrség telepítette, felügyeli és üzemelteti. Ez nagymértékben segíti a folyamatos üzembiztonságot és nem utolsó sorban a megelőzést, vagy, ha mégis megtörtént az esemény, annak rendőrség általi „fel-, és visszagöngyölítését”.

Nem feledkezett meg a polgármester arról sem, hogy dícsérje a polgárőrök mentalitását. Hangsúlyozta, hogy a szolgálatba lépő polgárőrök már egyenruhájukkal is - mely mindig előírásos és teljes -, hangsúlyozzák a feladatok és a polgárőrség iránti elkötelezettséget. Szolgálaton kívül pedig vidám részesei a falu közösségi életének, sokan több civil egyesületnek is tagjai. Ezek közül természetesen kiemelkedik a tűzoltó egyesület, amelynek jelentős számú tagja a polgárőr is. Azt Tóth Gyula említette meg, hogy karitatív tevékenységet is végeznek, mint például a ruhagyűjtés.

A hegyeshalmi polgárőrök nem várják, hanem maguk tenyésztik a sült galambnak valót. Irodájukat maguk alakították ki, melyet az önkormányzat anyaggal támogatott, eszközeik fejlesztésénél nem a markukat tartják, hanem pályázatokon érnek el eredményeket.

Mi a közös egy vagyonőrből, villamosmérnökből, vasutasból, rendőrből, nyugdíjasból, nőkből, férfiakból, fiatalokból, idősebbekből álló elkötelezett, de alapvetően vidám emberekben. Az, hogy önként, példamutató felkészültséggel, a megfelelő megjelenésre is adva, szakszerűen elvégzett, a hármas határ közelségéből eredő speciális polgárőr tevékenységük mellett részeivé váltak Hegyeshalom közösségi, civil életének.

Végül, mert Gyula ugyan nem, de az eredmények és a polgármester beszéltek, mindez úgy valósulhatott meg, hogy az egyesület elnöke kiváló szervező, koordináló, szakmai irányító munkája mellett olyan kohéziós erővel rendelkezik, hogy a tagokon kívül meg tudja szólítani a település polgárait, járási koordinátori munkáján keresztül irányítani, segíteni tudja a hozzá tartozó 14 település feladatait.

Polgárőr társai és ő a biztosíték arra, hogy az ország nyugati kapujának közbiztonsága, annak egyik pillére jó kezekben van. Ezt bizonyítja az is, hogy 2020-ban Hegyeshalom kapta a Polgárőr Község kitüntető címet.

Horváth Attila megyei sajtóreferens