Polgárőr járőrhajó a Mosoni-Dunán

2021.05.20 20:37

Győr amellett, hogy folyók találkozásának városa, ahol jelentős vízi és vízparti élet folyik, a rendezvények városa is, ahol az események zöme vízhez kötődik. Mindez szükségessé tette, hogy a vízfelületek és partok közbiztonságának megvalósításán munkálkodó komáromi székhelyű rendőri egységet a polgárőrség, mint a rendőrség stratégiai partnere segítse.

E célból jött létre 2010. december 25-én a Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesület.  Az egyesület tagjai ma 33 fővel, saját hajóikkal teljesítenek szolgálatot a Mosoni-Dunán és a hozzá tartozó folyókon, de nagy igény volt egy szolgálati hajóra, melynek paraméterei biztosítanák a feladat jó színvonalú ellátását, és egyszerűbben lehetne elszámolni a működés költségét.

Május 19-én testet öltött az elképzelés. Járőrhajót adott át szolgálatra az Országos Rendőr főkapitányság képviseletében dr. Urbán Zoltán rendőr dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány és dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes a Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesületnek.  Az eseményt a Győr-Moson_Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke hívta össze és nyitotta meg az említett rendőri vezetőkön kívül Radnóti Ákos Győr megyei jogú város alpolgármestere, Farkas József rendőr őrnagy a Komáromi Vízi Rendészeti Őrs parancsnoka és a Vízi Polgárőr Egyesület vezetője, dr. Rácz Sándor, valamint a járőrhajó vezetője, Kitlinger Lajos jelenlétében.

Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke egyebek közt kiemelte a közbiztonsági érték fenntartásának három pillérét, a rendőrséget, önkormányzatot, polgárőrséget. Ezt az összefogást illusztrálja a most átadott hajó előtörténete is, hiszen annak érdekében, hogy ma a hajó szolgálatba áll, minden résztvevő hozzátette a maga részét. A Megyei Polgárőr Szövetség kezdeményezésére az OPSZ elnöke kérelemmel fordult az országos rendőr főkapitányhoz, hogy, amennyiben minőségi csere folytán felszabadul egy járőrhajó, azt had kapja meg a Vízi Polgárőr Egyesület. A hajó megérkezett, de – miután 30 évet tudhat maga mögött – felújításra szorult. A Vízi Polgárőr Egyesület Kitlinger Lajos irányításával, szervező és tevékeny részvételével felújította a kisgéphajót, melyet a Megyei Rendőr-főkapitányság, alkatrészekkel és szakemberekkel, a Megyei Polgárőr Szövetség és Győr városa pénzzel támogatott.

Radnóti Ákos örömét fejezte ki, hogy a három pillér közti jó együttműködés eddig és ezután is biztosítani fogja Győr közbiztonságát.

Dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes négy tevékenységben foglalta össze a vízi polgárőrök feladatát: határrendészeti feladatokat kell ellátni, a folyóról a parti életet (horgászokat, kempingezőket, környezetszennyezőket) kell figyelni, biztosítani kell a rendezvényeket, ellenőrizni kell a vízi közlekedőket.

Az alapításkor vállalt és az előzőekben megfogalmazott feladatok ellátása terén a Vízi Polgárőr Egyesület már többször bizonyított. Részt vett 4 halott fellelésében, 3 eltűnt személy keresésében, megtalált egy Bécsben „elkötött”, 36 millió Ft-os hajót, végrehajtott sikeres életmentést, egyedül biztosította az EYOF-ot. Munkájuk kiemelkedő, de idén Győr város 750 éves évfordulója kapcsán is nagy feladatok várnak rá, melyben nagy segítség lesz a most szolgálatba állt, 4300 cm3-es, 178 lőerős, M3 Balatonfüred típusú kisgéphajó, melynek kulcsát a megyei rendőrfőkapitány adta át Kitlinger Lajos járőrhajó vezetőnek, aki egy tiszteletkörrel köszönte meg a hajót, illetve ezzel mutatta be a hajó tulajdonságait.

Jó, de eseménytelen szolgálatot kívánunk!

Horváth Attila  megyei sajtóreferens