Pénzügyőrök a táborban

2020.08.13 19:36

Nem zárjegy nélküli terméket, nem pálinkafőzőt, de még csak nem is drogot kerestek. Nem, nem erről volt szó, hanem barátok látogattak a táborba.

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közösségének tagjai immár negyedik éve táboroznak Balatonszepezden.

A koordinátorok a hat napos „évzárót” minden évben igyekeznek a szórakoztató programok, a Balaton adta lehetőségek mellett hasznos ismereteket adó eseményekkel is feltölteni. Ez utóbbi témában kiváló, felkészült segítőre találtak a NAV Zala megyei Adó- és Vámigazgatósága pénzügyőreiben, akiket – mint a program alapítója, volt NAV-os, jelenleg NAV NYOSZ alelnök – hívtam meg négy évvel ezelőtt.

Az akkori program annyira sikeres volt, hogy idén már negyedszer látogattak el a táborba – az időközben meghívottból „baráttá” vált - vendégek.

Mint az barátok közt szokás, az örömteli üdvözlések után – melyek nagy része a kutyának szólt – megkezdődött a program, mely idén a „Ne vedd, védd!” címet kapta.

Joó Hilda sajtóreferens néhány alapfogalom tisztázása után prezentáció keretében ismertette, hogy mi okozza, okozhatja az élővilág egyes fajainak veszélyeztetését, ezen belül hangsúlyosabban foglalkozott a védett állatok illegális kereskedelmével, azok felderítésével. Ismertette a CITES (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) lényegét, melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott, és a NAV feladatait. Rohrer Gyula pü. alezredes néhány gondolattal kiegészítette a hallottakat, majd ketten bemutatták a különböző helyszíneken lefoglalt, védett állatokból készült tárgyakat. Fiatalok, kísérők véleménye, hogy mind a téma, mind az előadás nagyon hasznos és érdekes volt.

Ezt követte a minden évben nagy sikert arató „kutyás szám”, melyben mind a „legjobb barát” simogatása, mind Budai Csaba törzszászlós, a kutya társa által engedett játék is belefért. A szakmai bemutató keretében a tábori faházakban és környékén elhelyezett tárgyakat (cigarettát) kellett Harleynek felderíteni. A kiképzés és a kutya „szorgalma” ezúttal is meghozta gyümölcsét, minden elrejtett doboz előkerült.

A program „hivatalos” részét kötetlen beszélgetés és a hagyományos csoportkép elkészítése zárta, amelyen a táborlakók mellett, a fent említetteken kívül még másik három barátunk (Bedők István, Komlósi Gábor pü. törzszászlósok, Lukács György pü. törzsőrmester) is látható. Természetesen azzal búcsúztunk, hogy jövőre visszavárjuk őket.

Horváth Attila sajtófelelős