Példa-mutató évnyitó

2022.01.26 08:38

Az immár nyolcadik évébe lépő Ifjú Gönyűiek Közössége nevű ifjúsági program, melyet a Gönyűi Polgárőr Egyesület indított és koordinál, január 22-én megkezdte idei bőséges programtervének végrehajtását.

A jelenleg 39 főt számláló közösség „félév nyitóján” a tagok mintegy fele tudott megjelenni egyéb programok és a COVID miatti óvatosság következtében, pedig ez is egy sikeres napnak bizonyult.

A „bemelegítő” társasjátékozás után megérkezett a Példakép sorozat e napra meghívott vendége, Károlyi Zoltán alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei RFK bűnügyi osztályának volt vezetője.

Vendégünk tősgyökeres gönyűi, villamos ipari közép- és felsőfokú előképzettség után került a Rendőrség állományába, ahol a szükséges alap és kiegészítő képzések, valamint a rendőrtiszti főiskola elvégzésével tett eleget a nyomozói munkájához szükséges ismeretek megszerzésének. Károlyi Zoltán egy-két érdekes és szemléletes eset segítségével illusztrálta a nyomozói munka feladatait, fontosságát, egymásra épülését, a helyszíneléstől, az adatgyűjtésen, „hazugság vizsgálaton” át, az adatok szintetizálásáig, az elfogásig, vádemelésig. Az ifik és koordinátoraik nagy figyelemmel és kérdések feltevésével követték a hallottakat.

A találkozó végén alezredes vendégünk néhány egymondatos, rögtönzött bűnmegelőzési tanáccsal látta el, nemcsak az ifjakat, hanem a polgárőröket és a település lakóit is:

- Fontos a polgárőrök önálló és rendőrrel közös folyamatos, látható jelenléte, ez például egy terep feltérképezést végző bűnözőt is elriaszthat.

- Nem kell a facebookon közzétenni, ha hosszabb időre (pl. nyaralás) őrizetlenül marad a lakás, ház.

- Figyeljünk oda, hogy mit teszünk közzé magunkról az Interneten, ez pl. zsarolást, vagy más visszaéléseket alapozhat meg.

- Hasznos a vagyonvédelmi technika alkalmazása.

- Fontos, hogy felfigyeljünk, egymást figyelmeztessük a csalókra, idegenek jelenlétére a környéken. Ne legyünk hiszékenyek.

Természetes, hogy a Példakép sorozat elsődleges célja nem a bűnmegelőzés, a kriminalisztika, az egyes érdekes, krimiket túlszárnyaló nyomozások ismertetése volt, hanem egy olyan ember bemutatása, aki példa lehet az ifjak számára mind pályaválasztás, mind emberi hozzáállás tekintetében. Reméljük, hogy lesz olyan ifjú társunk, aki a rendőri hivatást választja.

Horváth Attila