Önkéntes, közös munka 280 gyerek öröméért (Elkísértük a Mikulást)

2020.12.07 15:49

„Mi is az önkéntesség? Ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Egyfajta jótékonykodás. Lehet rövid távú, hosszú távú, egyéni vagy csoportos…” Ezt írja a Nonprofit.hu.

December 5-én volt az Önkéntesség Nemzetközi Napja. A polgárőrök, köztük a Gönyűi Polgárőr Egyesület tagjai egész évben az önkéntesség elve alapján látják el feladataikat, feláldozva szabadidejüket, kérve és érezve a család támogatását. Ezen a napon olyan kezdeményezéshez csatlakozhattak, ami a falu családjai legifjabb tagjainak örömét szolgálta és a bevezetőben írt elveket, azok közösségi jellegét ez alaklommal is feltöltötte tartalommal.

Gönyűn már hosszú évek óta hagyomány, hogy úgynevezett Mikulásházban fogadta a gyerekeket a Nagyszakállú és segítői: a krampusz, valamint Holle anyó. Amíg nebulók bejuthattak a Mikulás elé, addig a külső helyiségben „játszóházban” foglalkoztatták őket az önkéntesek. Bent pedig énekkel, verssel, hüppögő örömmel viszonozták a csomagot és a szeretetet. Sok önkéntes és pályázaton nyert pénz segítette, hogy a falu aprajai élvezzék és higgyék a hagyományt. Így lett volna idén is, de a COVID-19 hatására meghozott intézkedések ezt lehetetlenné tették.

Azonban az önkéntesek nem adták fel, kitalálták, hogy házhoz, legalábbis a kapuig megy a Mikulás. Facebookon meghirdették, ily módon gyűjtötték a jelentkezőket, megtervezték az útvonalat, fogatot biztosítottak, megkérték a Mikulást és a krampuszt, hogy e formában vállalják a feladatot, elkészítették a csomagokat. Felkérték a polgárőröket arra, hogy a járőr kocsival segítsék a fogat közlekedését és a kocsira szerelt hangszórókból karácsonyi zenét játszva jelezzék az utcán, hogy közeledik a „szeretet zuhany”, ami talán enyhíteni fogja a mostani, gyerekek számára is nyomasztó járványhelyzet ingerszegénységét. A szülők, közreműködők által közzétett képek a 280 gyerek örömének csak egy részét örökítették meg, de a délelőtt kezdődő és estébe nyúló akció mindenki megítélése szerint sikeres volt.

Az egyesület tagjai már sokféle önkéntes akcióban részt vettek, de ilyenben még nem volt részük, amikor gyerek, felnőtt boldogan üdvözölte őket, amikor a kocsit meglátva megkezdődött a kapu előtti izgatott várakozás, amikor az öröm még azután is kísérte őket, amikor már másik utcába kanyarodtak.

Az is újra plusz élményt adott a résztvevőknek, Mikulástól a járőrig, hogy ennyi ember képes és akar összefogni egy célért, ami a jövő nemzedéknek örök élményt ad.

Azzal kezdtem, hogy mi is az önkéntesség? Szerintem ez egy szép példa rá és megtisztelő a polgárőreink számára, hogy részt vehettek benne.

Azonban a polgárőrök számára ezzel még nem volt vége a napnak. Az Egyesület által koordinált Ifjú Gönyűiek Közösségének általános iskolás tagjait is felkereste a „polgárőr Mikulás” és – nagy örömet szerezve - csomaggal kedveskedett nekik. Ezzel éreztette a tagokkal, hogy az Egyesület most is figyel és számít rájuk és – amint a járványhelyzet engedi – újra indítja a közös programokat.

Végül álljon itt a „stáblista”, hiszen – bár ezt az elismerést sem várták -, de köszönetképpen ennyit megérdemelnek:

Szervezők: Németh Zsoltné  (Sári óvó néni), Zvezdovitsné Gangl Tímea (Timi tanító néni)

Mikulás: Németh Zsolt,

aki idén helyettesítette az igazoltan hiányzó örökös Mikulást: Szenttamási István Tamást

Krampusz: Lakatos Attila

Fogathajtó: Nagy Antal

Segítő: Zvezdovits Réka

Kísérő polgárőr: Juhász Jácint

Szponzorok: Az UNIPER Hungary Energetikai Korlátolt Felelősségű Társaság és néhány szülő, nagyszülő pénzbeli, a Törpe ABC és Horváth Szabolcs közreműködői (anyag, munka) támogatása.

 

Horváth Attila sajtófelelős