Múzeumi látogatáson az Ifjú Gönyüiek Közössége

2019.03.07 08:07

Nem hideg katedrális, hanem a művészet otthona

El tudja képzelni az olvasó, hogy egy múzeumot úgy tud meglátogatni, hogy belépés után – a „tárlatvezetővel” együtt – a földre kucorodva bámulja a képeket. Maga választja ki a neki tetszőt, maga „elemzi” a mondanivalót, igaz közben és utána a „művészet kalauz” hozzáteszi saját, nem kötelező véleményét és a festőről rövid idő alatt megtudhatókat, a szakmai ismereteket, melyek a képen látszanak. Tavaly már volt előjele, hogy vannak ilyen múzeumok, amikor is az „Otthon melege” kiállítást néztük meg a „kályhamúzeumban”, akkor is Csillag Veronika vezetésével, aki most is „kézen fogva” vezetett a Patkó Imre Gyűjtemény festményei között, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban.

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált Ifjúsági program tagjai, akik öt éve Ifjú Gönyűiek Közösségének nevezték el magukat, március 2-án - Grászli Bernadett múzeumigazgató felkaroló támogatásának eredményeként – ellátogatathattak a fentebb említem kiállításra, ahol a képek egy részének megtekintése és megbeszélése után Bodó Ildikó irányításával részt vehettek a papír nyomódúcot saját maguk által megalkotó, elkészítő foglalkozáson. A fiatalok a buszmenetrend miatti idő rövidsége ellenére is remek magasnyomású műveket alkottak.

Közösségünk jelen lévő tagjai ismét gazdagodtak egy új képzőművészeti élménnyel, az alkotás örömével és egy olyan intézmény mentalitását ismerték meg, amely, a művészet szentélyéből, azt nem lerombolva, nem suttogó hangon kommunikáló, hideg katedrálist, hanem meleg hangú és légkörű, gondolkodtató, emberközpontú, „mindent a szemnek, időnként a kéznek” művészeti otthont alkotott.

Köszönjük a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum minden előkészítő, közreműködő munkatársának ezt a napot.

Horváth Attila sajtófelelős

(A fotókat Molnár Jenő készítette)