Mobil KRESZ park Nagybajcson

2017.10.09 19:44

Mobil KRESZ parkban tanulják a közlekedés szabályait a legkisebbek Nagybajcson is

Zebrán körülnézek és iparkodom

Győr-Moson-Sopron megyében is vándorolhat egy KRESZ park az óvodák és iskolák között. Most éppen a nagybajcsi ovisok élvezik a játékos tanulást. első jogosítványukat is megkapták már – a gyaloglásra. 

Nagybajcs
Kamocsai Rita

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásából a Győr-Moson-Sopron megyei Polgárőr Szövetség is hozzájutott egy mobil KRESZ parkhoz. Ennek közelmúltban a győri gyerekek örülhettek, amikor a polgárőrök és a rendőrök tartottak az óvodás és alsó tagozatosoknak egy foglalkozást a Belvárosban. Most pedig a Nagybajcsi Napsugár Óvoda és Bölcsőde csöppségei tanulgathatják a közlekedés szabályait. „Nagyon jó kis szett ez. Egyrészt van maga a kerékpáros gyakorló pálya, műanyag KRESZ táblákkal, jelzőlámpákkal, terelő kúpokkal, de még az útburkolati jeleket is tudjuk imitálni. Sőt, még hat darab kis roller is jár hozzá, hogy a gyerekek kedvükre gyakorolhassanak. És még kaptunk két mágneses táblát, amin a biciklik tartozékait és a KRESZ táblák jelentését lehet megtanulni” – mutatja be a pályát a Nagybajcsi Pajzs Polgárőr Egyesület elnöke, Teilinger Imre.
Az ovisok pedig amint meglátják, alig bírják fékezni magukat: „Imi bácsi, láttam egy autót átmenni a piroson!” „Ha átmegyek a zebrán, körülnézek és iparkodom!” – ilyen és hasonló mondatokkal bombázzák. 
„A gyerekek nagyon lelkesek. Többen szüleikkel biciklivel jönnek reggelente és fontos, hogy már ilyen kis korban megtanulják az alapokat; például hogy piros-tilos és hogy a zebrán át kell engedni a gyalogosokat” – folytatja a polgárőr aki a Győr-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség Elnökségi Tagja.
A foglalkozás végén pedig a kicsik megkapják életük első jogosítványát, a gyalogos engedélyt. Ehhez előbb viszont aranyos énekeket és mondókákat is megtanultak a közlekedésről. 
„Szeretném, hogy minél több helyre eljusson ez a mobil KRESZ park. Győri járási koordinátorként elviszem a környékbeli intézményekbe, ha kérik a megyei szövetségtől. És így tesz a többi járási koordinátor is az ő körzetükben. Könnyen össze lehet állítani a részeit és nagyon jól színesíti a tanulást. Pont ahogy ez a korosztály szereti” – mondja zárásul Teilinger Imre az óvodás és alsó osztályos gyerekekről.