„Merj segíteni…mert jobb tenni, mint megijedni!”

2019.12.02 15:00

Kerüljük újraélesztésnél a filmbeli látványelemeket, alkalmazzuk a ma és korábban tanultakat – mondta útravalóul Czank Mária diplomás ápoló, vöröskeresztes oktató, amikor a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közössége tagjait a képzés után útjára bocsátotta.

Az előző tanács november 23-án hangzott el, amikor a Közösség 20 tagja 4 kísérővel látogatott el a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének székhelyére, ahol – előre egyeztetett program alapján – újraélesztési képzésen vettek részt. A Közösség 5 éves működése alatt már volt hasonló felkészítés, részben mentős, részben ifjú vöröskeresztes kollégák által, de időközben annyi új fiatal jelentkezett, a régiek tudása pedig kicsit megkopott, hogy célszerű volt az ismeretátadó, felújító foglalkozásra.

A mondanivalóját az életből és a szakmájából vett példákkal illusztráló, a fiatalokkal a kontaktust gyorsan megtaláló, felkészült oktató vezényletével minden résztvevő aktívan teljesítette a feladatokat. A képzés eredményeként ifjú társaink remélhetőleg – bár ne legyen rá szükség – „éles” helyzetben is helyt tudnak állni, felhasználva a félautomata defibrillátor adta segítséget. A képzés vezetője felhívta a figyelmet a felnőtt és gyerek újraélesztése közti különbségekre is, babán szemléltetve az elmondottakat.

Az oktatás végén kérdésekre válaszolva az előadó még bemutatta a fontosabb kötözési formákat, mellyel a sérült ideiglenesen ellátható, a nagyobb baj megelőzhető. Czank Mária felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen esetben nem a szépség, hanem a hasznosság fontos. Ezt követően újabb kérdés alapján némi ismeretet kaptunk a légutakba került idegen test eltávolítási módjáról.

Az oktató által megalapozott, nagyon jó hangulatú képzésen vettünk részt. A jó hangulat nem a téma komolyságát vonta kétségbe, hanem azt bizonyította, hogy a fiatalok érdeklődve, cseppet sem kötelességből vettek részt a foglalkozáson.

A képzést szükség esetén megismételjük, a Vöröskereszt előkészítő, szervező munkáját, a felkészítést köszönjük.

Horváth Attila sajtófelelős