Megemlékezés Nepomuki Szent János győri szobránál

2014.06.30 15:26

2014.06.13.-án megemlékezést tartottak a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület tagjai a vizek védőszentje, Nepomuki Szent János szobra előtt.
A rendezvényen részt vettek a rendőrség munkatársai, a Megyei Polgárőr Szövetség vezetősége, a helyi plébános úr, valamint más polgárőr egyesületek tagjai, illetve a sajtó munkatársai.
Perjési Frigyes, a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket, és elmondta a szobor történetét.
Ezután Madarász István, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség Győr és környéke koordinátora ismertette Nepomuki Szent János legendáját, életútját.
Szentünk, eredeti nevén Wolffin János a kicsiny Pomuk (ma Napomuk) helységben született, Dél-Csehországban.
Jogi tanulmányainak befejezése után, annak ellenére, hogy szegény szülőktől származott, gyorsan haladt felfelé a ranglétrán. Mint egyházi méltóságot, és egyházi szónokot, egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király kezdetben igazságos és jóakaratú uralkodó volt, de egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná, és gyanakvóvá és könyörtelenné vált. Meg akarta tudni, mit gyónt a felesége. Mivel azonban János nem volt hajlandó a gyónási titokra hivatkozva elárulni a királyné gyónását, őt a király megkínoztatta, és élettelen testét a Moldva folyóba dobatta. Azonban egy csodás, égi jelenség, egy égi fény vetült a folyóra, jelezve a királynénak, hol keressék a holttestet. Egy másik változat szerint a Moldva leapadt annyira, hogy megtalálhassák. Halálának éve 1383.
A prágai Szent Vid-székesegyházban temették el.
A legenda szerit kénytelenek voltak sírját ráccsal elkeríteni, mert aki tisztességtelen szándékkal lépet síremlékéhez, azt Isten súlyos büntetése érte. Szentté avatási eljárását már a 16. században elindították, de csak 1729.-ben lépett a szentek sorába. Nepomuki Szent János szobra még mindig ott áll a prágai Károly-hídon és sok egyéb helyen. Ujját ajkára illesztve, évszázadok óta őrzi a titkait.
A megemlékezés befejezéseként egy közös ima kíséretében koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál.