Lovas polgárőr járőr I szintű gyakorlati képzés és vizsga Kajárpécen

2022.07.11 16:43

Engedtessék meg, hogy e híradást egy személyes érzelem-megnyilvánulással „fejeljem meg”, mégpedig úgy, ahogy ezt egyesületünk facebook oldalán tettem: „Lovat adtak alá – levizsgázott” címmel. Idézem:

„Most csak rövid hír formájában adjuk tudtára azoknak, akik velünk örülnek, hogy Vízkeleti Fanni, a Gönyűi Polgárőr Egyesület ifjú polgárőre sikerrel letette a lovas polgárőr 1 "gyakorlati" vizsgát. Ki adta alá a lovat? A szó eredeti értelmében Laki György, a megyei lovas tagozat vezetője, aki biztosította a vizsgához a négylábút, átvitt értelemben pedig szülei és az egyesület elnöke, aki biztatta, hogy neki ez menni fog.”

Fanni – bár ajándéknál ez nem szokás – megnézte a ló fogát. Látta, hogy kiváló állapotban lévő hátas. Azt tudta, hogy jól felkészített polgárőr ló, erre gazdája a biztosíték, így – mint az a képen is látszik – összesúgtak, hogy remekül helyt fognak állni. És tényleg, sikerült!!! Ló és lovasa teljesítette a vizsgafeladatokat. Gratulálok és köszönöm Laki Györgynek a segítséget, aki az alábbiakban tényszerűen számol be az eseményről és az eredményekről.

(Horváth Attila az egyesület tagja, megyei sajtóreferens)

A tényekről szakszerűen

Az eseményre a címben említett Győr-Moson-Sopron megyei településen került sor május 13 és 15 között, melyen 11 lovas vett részt. Ketten Somogy megyéből, öten Veszprém megyéből és négyen Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek. A lovaknak és lovasoknak kitűnő helyet biztosított a Major farm, ahol korábban már két sikeres képzést és vizsgát is lebonyolítottak. A rendezvény az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával, a Kajárpéci Polgárőr Egyesület és jelen híradás közreadója szervezésében valósult meg. Péntek és szombat a gyakorlás ideje volt.  A felkészítő, Molnár Tamás mesteredző nagy türelemmel adta át tudását a résztvevőknek. A képzés két részből áll. Az egyik a Caprilli feladatok, a másik az extrém feladatok vagy használati lovaglás teljesítése.

A Caprilli, a lovasok tudásának felmérése, a lovak képzettségének elbírálása egy hagyományos, a lovaglás örök érvényű alapelveit szem előtt tartó módszer segítségével. Ez a feladat egy egyszerű engedelmességi vizsga, amely a ló elengedettségét kell, hogy bizonyítsa. Segítségével megállapítható, hogy a fiatal ló végigcsinálta-e az alapkiképzést. Egy becsületes kiképzés megmutatkozik e feladatokban a folyamatos és elengedett mozgás révén, a teljes engedelmesség és a  ló  bátorsága,  határozott  fellépése,  a  lovasába  helyezett  bizalom az akadályokra való figyelmes rámenés által. A lovas polgárőrök esetében pedig lemérhetővé teszi, hogy milyen mértékben tartják irányításuk alatt a lovat, milyen mértékben sajátították el a lovaglási alapelveket.

Az 1. (Caprilli I.) fázis eredményes teljesítése után kerülhet csak sor a 2. fázisra, vagyis az extrém, használati lovaglásra. Célja annak elbírálása, hogy a vizsgázó lovas polgárőrök, a szolgálati feladataik teljesítése során előforduló speciális helyzetek megoldására felkészültek-e. A feladatok teljesítése alkalmával a ló engedelmességét, együttműködő készségét és elengedettségét is figyelik az elbírálók. A használati lovaglás a következő feladatokból áll:

• szalagfüggönyön áthaladás,
  • hulladékot jelképező tárgyakon áthaladás,
  • tárgyak vitele egy kézben,
  • elsősegély nyújtásának bemutatása,
  • váratlan hanghatások,
  • vizes akadályon átkelés,
  • tárgy húzása,
  • zászló lengetése,
  • hídon/ dobogón áthaladás,
  • oldalra léptetés.

A lovasok az első két nap lelkesen végezték a gyakorlást és az is kiderült, hogy nem mindenki érkezett megfelelő alapokkal a képzésre. Vasárnap, a harmadik napon került sor a vizsgára, amit dr. Kulik Mónika, a lovas tagozat elnökségi tagja felügyelt és végül 8 lovas sikeres vizsgát tett, akik a következők:

Dobos Attila Ádándi Polgárőr Egyesület – Somogy megye

Dobosné Nagy Brigitta Ádándi Polgárőr Egyesület – Somogy megye

Fejes Zsófia Erzsébet Pápateszér Község Polgárőr Egyesülete - Veszprém megye

Kállai Klementina Pápateszér Község Polgárőr Egyesülete - Veszprém megye

Lajtmann Rózsa Tündér Pápateszér Község Polgárőr Egyesülete - Veszprém megye

Németh Kinga Pápateszér Község Polgárőr Egyesülete - Veszprém megye

Nagy Róbert Kajárpéci Polgárőr Egyesület - Győr-Moson-Sopron megye

Vízkeleti Fanni Gönyűi Polgárőr Egyesület - Győr-Moson-Sopron megye

A vizsga után két résztvevő Dobosné Nagy Brigitta és Dobos Attila csikós bemutatóval szórakoztatta a megjelenteket.

Laki György

a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség megyei lovas koordinátora