Lovas, kutyás szolgálattal a biztonságért, a környezet tisztaságért

2021.03.24 14:18

Van, akinek, mint a tenyésztők, hivatás és foglalkozás, van, akiknek hobbi, és van, akiknek mindemellett önkéntes közösségi szolgálat. Kikről van szó? A lovas és kutyás polgárőrökről, akik más polgárőr társaikhoz hasonlóan szabadidejüket áldozzák a szolgálati célokért, de egy bónuszuk van, hű társaik is ott vannak velük.

A bevezetés apropóját az adta, hogy március 21-én, sajtótájékoztatón Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrök már 2019-től, a meghirdetés évétől aktívan részt vesznek a „Külterületek biztonsága, környezetvédelem” OPSZ és a Kormány által nemrég meghirdetett „Tisztítsuk meg az országot az illegális hulladéktól” akcióhoz. Külterületről lévén szó, ahol a dimbes-dombos, járművel nehezen megközelíthető helyeken kell szolgálatot ellátni, fokozottan előtérbe kerülnek a lovas, kutyás polgárőrök. Így van ez Győr-Moson-Sopron megyében is, ahol például a kajárpéci és écsi egyesület lovas polgárőr tagjai és a gyarmati kutyás polgárőrök látnak el ilyen jellegű szolgálatot.

  • A cél kettős, egyrészt a négylábú társak mozgásigényének kielégítse, másrészt a bűnmegelőzés mellett a nehezen megközelíthető területek ellenőrzése, a jelenlét demonstrálása, az észlelt lerakók jelzése az illetékesek felé – mondta Csaplár Zoltán.

Laki György Kajárpéc polgármestere, aki maga is lovas polgárőr, a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a lovas, kutyás polgárőrök ismerik a külterületet, jelenlétükkel elriasztják a lehetséges elkövetőket, igyekeznek megelőzni az illegális hulladéklerakók kialakulását.

Mindemellett persze van egy harmadik hozadéka is az akciónak, egyrészt a kohézió erősödése az egyesületek szolgálattevői közt, másrészt a példamutatás a fiatalok, különösen az ifjú polgárőrök felé.

Ebben a pandémiával terhelt és ebből fakadóan a polgárőrökre is többlet feladatokat rovó időszakban tiszteletre méltó, hogy ezen felül is további, más jellegű szolgálatot is vállalnak társaink.

Az akció értékelésére majd visszatérünk, de addig is lehet jelentkezni lovas, kutyás polgárőrképzésre.

 

Horváth Attila sajtófelelős