Látogatás az AVIÁTOR Repüléstörténeti Alapítványnál...

2022.07.17 20:03

...ahol az ifik beleélhettük magukat az aviátor szerepébe, jelentsen az akár pilótát, akár repülő rádióst

 

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közössége nyolcadszor táborozik az ősztől tavaszig terjedő közösségi programok zárásaként. A nyolcból hatodszor jöttek el Balatonszepezdre, ahol a bakonycsernyeiek tábora, annak üzemeltetői, továbbá e sorok írója, mint tavasztól őszig tiszteletbeli szepezdi, már (vissza)várják a gönyűi ifiket.  Az idén 31 felső tagozatos, lehetséges jövendő polgárőrtárs és 9 kísérő érkezett meg a július 11-től 16-ig tartó táborba.

Számos érdekes program várta a résztvevőket, közte a július 14-i kirándulás, amikor is Siófok-Kilitire, az AVIÁTOR Alapítványhoz, repüléstörténeti múzeumlátogatásra indult a csapat.
 

Ifjú társaink érdeklődve szemlélték a vitrinekben elhelyezett tárgyakat, a repülő személyzet ruháit, a repülőgépek eszközeit, felszereléseit. Ezt követően megnéztük a kiállított, már részben felújított MI-2-es helikoptert és a korábbi látogatásomkor még "romokban heverő" egyik SZU-22-es harcászati vadászbombázó repülőgépet, valamint az MI-8-as helikoptert, mely az ejtőernyős ugróbázis „napi” használatban lévő gépe.

 

Nem volt haszontalan e relikviákat és Horváth Istvánt az alapítvány elnökét megismerni, aki előtt tisztelettel hajlunk meg, hogy a semmiből, kevésből, de hatalmas lelkesedéssel és igaz, tenni akaró társakkal, önkéntes munkával létrehozta ezt a „múzeumot”, mely emléket állít a magyar katonai repülés egy szeletének, a magyar katonai légi bázisoknak, az ott szolgált és szolgáló, elhivatott aviátoroknak.  Példa lehet az ifik számára.

 

Természetesen, ha már Siófok, akkor Aranypart, szabad strand, fürdés, ami a gyerekeknél még az előző élményekkel is vetekedett.

 

Mindebben az ifik úgy vettek részt, hogy előző este, éjszaka bátorság próbán bizonyították „félelmet nem ismerő rátermettségüket”, némi sikítozással spékelve, így a kocsikban oda, vissza nagy durmolásokkal próbálták behozni az éjszaki alváshiányt.

 

Nekem, 70 pluszosnak nagy élmény, hogy egy héten, egy napon belül foglalkozhatok kortársaimmal és az ifikkel. Kívánom kor- és polgárőr társaimnak legyen részük hasonló élményekben.

 

Horváth Attila, megyei sajtóreferens