Közlekedésbiztonsági Nap Sopronban

2014.05.20 21:46

Soproni Közlekedésbiztonsági Nap,, 2014 május 11.

www.sopron.hu:

Balesetszimulációs bemutató a közlekedésbiztonságért

Volt ma ütközés, fékezés, csattanás, borulás, mentés, helyszínelés, tűz és robbanásveszély, és "áldozat" is abban a balesetben, amelynek - szerencsére - csak a szimulációját tekinthették meg a közlekedésbiztonsági napon. De így is nem csak látványos, de elgondolkodtatóan tanulságos jelenetek hívták fel a figyelmet arra, hogy a közlekedésben a legkisebb figyelmetlenség is tragédiát okozhat , emberéletet követelhet.

Ezért a felelősségteljes körültekintés a közlekedésben és a szabályok betartása elengedhetetlen –  meggyőzően és olykor megrázóan  látványos, teljesen professzionális baleseti szimulációs bemutató győzte meg minderről a soproniakat.

A figyelmetlenség, a felületesség életveszélyes az utakon, de ha már megtörtént a baleset, akkor az arra hivatottak összehangolt együttműködésben a legszakszerűbben oldják meg a helyzetet: mentik az emberéleteket,  biztosítják a helyszínt, számolják fel a baleset következményeit. Erről is mindenkit meggyőzött a bemutató.

Az összes együttműködő érezhetően ura volt a helyzetnek, összhang és zavartalan együttműködés jellemezte az intézkedéssorozatot, ahogyan a rendőrök, polgárőrök, a katasztrófavédelem szakemberei, a tűzoltók, a helyi  mentőszolgálat , az autómentő tették a dolgukat megfelelő időpontban és a maximális szakszerűséggel.

A baleseti szimulációban egy kötelező elsőbbségadást figyelmen kívül hagyó autós ütközött egy másik, szabályosan közlekedő autóval, aminek következtében a harmadik vétlen autós frontálisan cspódott egy falba, ez utóbbi a frontális ütközését követően felborult, miközben a vétkes autó ki is gyuladt.

A kialakult helyzet megoldását és történéseit folyamatos élő közvetítésben kísérhették figyelemmel a helyszínen tartózkodók, így pontos képet kaptak arról, hogy a szimultán helyszíneken éppen mi történik és miért.

A baleseti szimulációt követően, az biztosan elmondható, hogy mindazok, akik a szimulációnak szemtanúi voltak, az eddigieknél meg nagyobb felelősségérzettel ülnek majd gépkocsiba, vagy közlekednek akár kerékpárral, akár gyalogosan, annál is inkább, hogy – mint az elhangzott – a szimuláció alapja egy megtörtént eset volt.

Sopron városa fontosnak tartja a közlekedésbiztonságot, amit az is jelzett, hogy a szimulációs bemutatón mindvégig részt vett dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester is.

Az eseményen az - OPSZ - Országos Polgárőr Szövetség nevében, a Gy-M-S Megyei Polgárőr Szövetség részéről Cseh István két kerékpárt adott át a Soproni Polgárőrségnek és egyben a városnak. Cseh István azt mondta: Sopronban megvan a biztos pillér, amelyen a helyi polgárőrség működése nyugszik, tekintettel arra, hogy biztosított a várossal és a rendőrséggel, továbbá a rend fenntartása érdekében dolgozó további szervezetekkel az együttműködés.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntőjében jó és tanulságos kezdeményezésnek nevezte a baleseti szimulációs bemutatót, egyben megköszönte a polgárőrségnek, hogy helyi biztonság érdekében folyamatosan elkötelezetten dolgoznak. A város továbbra is számít elengedhetetlenül fontos munkájukra a biztonság érdekében.

A rendezvény programjában szerepelt még  gyakorlási lehetőség személygépkocsival és kerékpárral a megépített pályákon, óránként 20 perces KRESZ elméleti oktatás a frissülő jogszabályokról és -változásokról, motoros szimulátor, gyerekeknek ingyenes légvár, kerékpárosoknak ügyességi pálya, biztonsági öv szimulátor.

A rendezvény példamutató együttműködésben valósult meg, támogatók:
- OPSZ - Országos Polgárőr Szövetség
- Sopron Város Önkormányzata
- Sopron Holding Zrt
- TAEG Zrt
- STKH Kft Sopron
- Soproni Vízmű Zrt
- Gy.-M.-S. Megyei Polgárőr Szövetség
- Horgász Egyesület Sopron

Együttműködő partnerek:
- Rendőrkapitányság Sopron
- Katasztrófavédelmi Kirendeltség Sopron