Ismeretek, élmények kutyajó délelőtt keretében

2023.07.02 11:52

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közössége hetedszer zárta Balatonszepezden táborral az ősztől tavaszig terjedő közösségi programjait. A táborba – kérésemre - ezúttal is eljöttek pénzügyőr barátaink és természetesen társuk, Harley, a szolgálati kutya is, akik a NAV Bevetési Igazgatóság állományába tartoznak. Szívesen vállalták újra a fiatalokkal való találkozást, mert fegyelmezett, érdeklődő gyerekhallgatóság és felnőtt polgárőr barátok várták őket. A fiatalok, felnőttek tudták, hogy Budai Csaba pénzügyőr törzszászlós és Harley a szolgálati kutya idén a dobogó második helyére állhatott fel a kábítószer kereső kutyák nemzetközi versenyén, amit a török vámigazgatás rendezett Ankarában, május 9. és 11. között. E nélkül is nagy népszerűségnek örvendtek barátaink, de ez tovább fokozta az érdeklődést.

Idén, más szolgálati feladat ellátása miatt ketten érkeztek a táborba, Óvári László főtörzszászlós és Csaba Harleyval. Barátaink a délelőtti program első részében röviden kitértek a NAV és a Bevetési Igazgatóság feladataira, majd bemutatták a pénzügyőr járőr kényszerítő eszközeit, melyet az ifjak mindent a kéznek is alapon ismerhettek meg.

Óvári László kitért Harley, mint fontos társuk mindennapi feladataira, Budai Csaba és szolgálati kutyája elkötelezettségére.

A délelőtt következő részében a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bemutatására, körbeadására, az azokkal kapcsolatos alapvető tudnivalók ismertetésére került sor, természetesen élénk figyelem által kísérve, majd az elsősegélynyújtás alapismereteivel folytatódott az interaktív délelőtt.

Természetesen Harley is bekapcsolódott programba. Először 10 önként jelentkező „külföldi buszról leszállított” gyerek „csomagjának” – melyek közül egybe zárjegy nélküli cigarettát dugtak – átvizsgálását végezte el „gazdájával”, magától értetődően eredményesen. Ezt követően helyiségvizsgálat következett, ahol előzőleg három karton cigarettát rejtettek el különböző helyekre. Kell-e írnom, hogy a bemutató keresés eredménye ezúttal is teljes sikerrel zárult.

A program a bilincselés bemutatásával és annak a gyerekek által egymáson történő gyakorlásával folytatódott, majd következett a céllövészet, melyet szigorú rendszabályok betartásával bonyolítottak le pénzügyőr vendégeink.

Zárásként, a hagyományos rituálé, a csoportkép elkészítése és a kutyasimogatás előtt, egy kedves meglepetésre került sor a gyerekek részéről. Saját készítésű IGK aranyérmet adtak át Budai Csaba kutyavezető és Harley részére, ezzel is elismerve a teljesítményt és a barátságot és korrigálva az ankarai bírálók „tévedését”.

Mire volt jó ez a délelőtt? Ápoltuk a barátságot. Bővítettük a gyerekek, felnőttek ismereteit, mely a különösen veszélyes eszközökkel való fenyegetettségtől az elsősegélynyújtáson át, a pénzügyőr járőr eszközeiig, eljárásáig terjedt. Élvezetes bemutatón „ellenőriztük” Harley változatlan képességeit.

Köszönjük a Bevetési Igazgatóság igazgatójának az engedélyt, hogy a program létrejöhetett és barátainknak az élvezetes délelőttöt. Ha a helyszín nem változik, akkor idén is úgy köszönünk el, hogy: Jövőre, veletek, ugyanitt!

 

Horváth Attila egyesületi sajtófelelős