Ifjú Polgárőr Centrumok őszi találkozója

2022.11.02 16:24

Idén október 22-én, Győrben, a Készenléti Rendőrség által biztosított helyszínen rendezték meg őszi találkozójukat az ifjú polgárőrök.

Azért esett a választás a Nyugat-Magyarországi városra, mert a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumban kezdte meg működését a legújabb Ifjú Polgárőr Centrum. A rendezvényen részt vett Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség korábbi elnöke, valamint a területileg illetékes rendőri és katonai vezetők.

A rendezvényt Funk József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy megyéjükben kezdte meg működését a legújabb Ifjú Polgárőr Centrum. Horváth Róbert, az OPSZ Honvédelmi és Ifjúsági alelnöke köszöntőjében az ilyen jellegű találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az ilyen eseményeken lehetőségük van a fiataloknak a személyes találkozásokra, kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére.Bán Gábor, az Országos Polgárőr Ifjúsági Tagozat (OPIT) elnöke előadásában a Tagozat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Felhívta a figyelmet a Polgárőrségen belüli generációs szakadékra, amelyet közös erővel, egymástól tanulva kell leküzdenie a Tagozat vezetőségének és az ifjú polgárőröknek. „Fontosnak tartjuk, hogy meghallgassuk a fiatalokat, ők mondják el, mit szeretnének kapni ifjú polgárőrként. Ha az ötletük megvalósítható, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy azt megvalósítsuk. A polgárőr eszmeiség következő 30 évét azok a fiatalok fogják biztosítani, akikkel most meg tudjuk szerettetni a polgárőr tevékenységet. Sajnos még mindig hetente találkozunk olyan fiatallal, aki szeretne ifjú polgárőr lenni, de a lakóhelye szerinti polgárőr egyesület vezetője elutasítja jelentkezését. Keressük a lehetőséget, hogy az ilyen fiatalokat se engedjük el. Egyik ilyen lehetőség lenne, ha minden megyében lenne Ifjú Polgárőr Centrum, amelyek tudnák fogadni ezeket a fiatalokat.” – hangsúlyozta Bán Gábor.

A rendezvényen az OPIT elnökségi tagjai is felszólaltak. Lüvi-Funk Alexandra, Győr-Moson-Sopron megyei ifjúsági referens, az ifjú polgárőrök toborzásának gyakorlati tapasztalatairól beszélt, míg Vezdán Csaba a Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikumban folyatott, eredményes polgárőr szakmai tevékenységről számolt be.

Az előadásokat követően a közlekedésé volt a főszerep. Halász Sándor r. alezredes, a Megyei Rendőrfőkapitányság alosztályvezetője egyebek közt arról tájékoztatott, hogy rollerrel, elektromos rollerrel, vagy a fiatalok körében egyre népszerűbb, egyéb közlekedési eszközökkel hol lehet közlekedni, milyen szabályokat kell betartani, és melyek ezen eszközök használatának legfőbb veszélyei. Az előadás után az ifjú polgárőrök, képzésre is használható közlekedési szimulátorok volánjánál ülve gyakorolhatták, hogyan kell reagálni a közlekedés során felmerülő veszélyes szituációkra. A programot a Győr-Moson-Sopron megyei Polgárőr Kutyás Tagozat látványos bemutatója zárta arról, hogy szolgálat során, milyen esetekben lehet a kutya a polgárőr segítője, társa.

A programot színesítette a megyei rendőrkapitányság gépjárműveinek, valamint a megyei szövetség motorosainak statikus bemutatója.

Szöveg és fotó: OPIT