Hogy nyugodt és békés legyen a készülődés

2020.12.16 21:10

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség idén ismét kérte a Győr környéki polgárőr egyesületeket, hogy vállaljanak szolgálatot az Árkád és Interspar bevásárlóközpontok parkolói területén a közrend megőrzésében.

A Gönyűi Polgárőr Egyesület tagjai – amellett, hogy továbbra is őrködnek településük közrendjének, közbiztonságának fenntartásában, közreműködnek a járványhelyzet elleni védekezéshez szükséges eszközök szétosztásában – vállalták, hogy december 6-án, valamint a 11-gyel és 18-cal kezdődő hétvégék napjain 16-19 óra között szolgálatot lát el az említett győri helyszíneken, egy autónyi (4 fő) járőr közreműködésével.

A vállalt kötelezettség teljesítésének félidejéig intézkedést igénylő esemény nem történt. A parkolókban a vásárlók betartották a parkolási, maszkviselési szabályokat.

Egy esetben – melynek jelen sorok írója is, mint szolgálatot teljesítő, részese volt – bizonytalan volt a járőr. Egy édesanya gyerekével lépett a polgárőr autóhoz és megkérdezte, hogy tudunk-e tanácsot adni, mit tegyen a földön talált, sérültnek vélt, denevérfiókával? Szolgálat után azonnal utána kerestem a teendőknek és megnyugodtam, hogy amit mondtunk az helytálló volt, figyelembe véve, hogy állatkert nem volt nyitva, menhelyről nem tudtunk. Tanulság számunkra, hogy az Egyesületünk által koordinált Ifjú Gönyűiek Közössége tagjai nyári – ilyen témájú – felkésztése mellett a felnőtt polgárőröket is fel kell készíteni a védett állatokkal kapcsolatos teendőkre. (Ennek megvalósításáig a sérült denevérekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat a https://365.reblog.hu/20090429-mit-tegyunk-ha-serult-denevert-talalunk-365-kornyezettudatos-otlet linken érhetik el.)

Remélem a jelzett szolgálati időszakból hátralévő időben sem lesz oka polgárőreinknek közbelépésre, intézkedést kérő jelzés megtételére, elég lesz a jelenlét demonstrálása a rend biztosítása érdekében.

 

Horváth Attila sajtófelelős