Három megye polgárőreinek közlekedésbiztonsági képzése Győrben

2021.09.28 12:15

Az OPSZ elnöksége szeptember 24-i online ülésén jóváhagyta a Polgárőrség II. féléves munkatervét. Ennek értelmében év végéig kiemelt figyelmet kell fordítani a közlekedési balesetek megelőzésére és a polgárőrök közlekedéstudatosságának fejlesztésére. Ezt megvalósítandó, előre meghatározott időpontokban és helyszíneken folytatódik a Budapesten múlt héten elkezdődött országos képzés.

Így került sor szeptember 25-én három megye (Győr-Moson-Sopron, Veszprém, és Fejér megye) 99 polgárőre részvételével a közlekedésbiztonsági képzésre.

Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökének megnyitója után első előadóként Horváth Róbert a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az OPSZ honvédelmi és ifjúsági elnökhelyettese tolmácsolta dr. Túros Andrásnak, az OPSZ elnökének üdvözletét, majd tájékoztatót tartott a Polgárőrség aktuális helyzetéről, a kiemelt feladatokról, figyelemmel az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága állásfoglalására, valamint - a már említett – elnökségi ülésre. Tájékoztatója során többek között idézte dr. Túros András szavait, miszerint „a Polgárőrség a koronavírus járvány legkritikusabb, első hullámai során jelesre vizsgázott és hősiesen helytállt. Ennek is köszönhető, hogy a polgárőrök társadalmi megbecsülése kiváló, a lakosság elismeri munkájukat.”

Dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese adott tájékoztatást a megye közbiztonsági helyzetéről, a rendőrség baleset-megelőzési programjának éves végrehajtásáról. Ismertette a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének tapasztalatait, elmondta a rendőrség kérését, elvárásait a rendőr- polgárőr közös szolgálattal kapcsolatban. Felhívta a figyelmet az új típusú feladatokra, valamint a közös szolgálatok számának emelésére, ahova bevonásra kerülnek a határvédelmi, valamint a lovas, kutyás és motoros tagozatok is. A migrációs nyomás emelkedése az ország nyugati kapujában, Győr-Moson-Sopron megyében a közrend, közbiztonság fenntartásában speciális feladatok megvalósítását igényli.

Csibrik Csaba rendőr alezredes a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője, majd Tóth Gábor rendőr őrnagy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának munkatársa ugyanezen témában, saját megyéjük vonatkozásában tartott tájékoztatót.

A képzés napirendjében, ezt követően konzultáció következett, melyet Horváth Róbert úr vezetett, és az aktuális, valamint a résztvevők által felvetett problémákat, feladatokat ölelte fel. Ezek közül az egyik leghangsúlyosabb, hogy (az OPSZ munkaterve szerint) a 2021-es év a közlekedésbiztonság megteremtésének éve, amiben a polgárőr és rendészeti szervek közreműködésével óvodás kortól indulva nyugdíjas közösségek tájékoztatásával fórumokat kell tartani, felhívni a figyelmet a közlekedés biztonsági szabályok betartására. A közlekedés az egyik legveszélyesebb üzemág napjainkban, aminek érdekében minden közösségnek, egyénnek megvan a személyi felelőssége.

Nagyon fontos kérdésként kell kezelni az utánpótlást jelentő fiatal polgárőrök képzését is, az ifjú polgárőr centrumok hálózatának bővítését (rendészeti középiskolák bevonásával) és bátran kell alkalmazni az OPSZ jelképeit.

A polgárőrök a közbiztonság fenntartása terén eredményes munkát végeztek, de nagyon fontos az, hogy az új kihívásokra szakszerűen szervezett továbbképzéseken tudjanak felkészülni.

Utolsó - de nem kevésbé fontos témakörként - tájékoztató hangzott el az országos baleseti helyzetről, a rendőrség 2021. évi balesetmegelőzési programjáról, a KRESZ főbb szabályairól, a változó, új közlekedési szabályokról, amelyet Rosta Roland r. őrnagy a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára tartott. Figyelemfelkeltő előadását számtalan példával illusztrálta, melyet a jelenlévők érdeklődő figyelme kísért.

A képzés egyrészt átfogó képet adott a Polgárőrség közelmúltjának eredményeiről, jövőbeni feladatairól, ugyanakkor ráfókuszált egyes kiemelt, operatív faladataira, annak megvalósítására, ezáltal is segítve a Polgárőrség jövőbeni kiváló teljesítményének szinten tartásához, fokozásához.

 

Horváth Attila, megyei sajtóreferens