Győrszemere fáradhatatlan segítői

2020.05.01 17:10

Többet járőröznek a járványhelyzet miatt, segítenek a bevásárlásban is...

 

Győr-Moson-Sopron megye harmadik legnagyobb polgárőr csoportja a győrszemerei, nyolcvan tagja van. Elnökük, Tokovicz Árpád elmondta, hogy a koronavírusjárvány miatt többet vannak a falu utcáin, hogy növeljék a helyiek biztonságérzetét. Az időseknek, a betegeknek a bevásárlásban is segítenek.

- Az elmúlt tíz év munkájának köszönhető, hogy sok falubeli csatlakozott polgárőr csoportunkhoz, több házaspár is. Tagjaink közé tartoznak többek közt volt tanítványaim, munkatársaim, a polgármester, a doktornő is. Számos diák nálunk teljesíti ötven órás közösségi szolgálatát - mondta el a Győrszemerei Polgárőr Egyesület elnöke, Tokovicz Árpád, aki korábban pedagógusként dolgozott. Arról is beszélt, hogy önkénteseik - akik munkájuk, családjuk ellátása mellett vállalják a plusz feladatot - minden nap járőröznek a település utcáin, mostanában több időt töltenek azokon. S legalább május 25-ig még így is lesz, addig ugyanis már elkészítették beosztásaikat.

Fiatalokat kellett figyelmeztetniük

Ha az egész települést, az összes falurészt, a központtól távolabb lévőket is felkeresik, akkor 25 kilométert tesznek meg a polgárőrök járművükkel Győrszemerén. A nagyobb órászámú járőrözéssel most a rendőröket tehermentesítik, mert több pluszfeladatuk van nekik is a veszélyhelyzetből adódóan, tudtuk meg Tokovicz Árpádtól. Tapasztalatai szerint tagjaiknak fiatalokat kellett arra emlékeztetniük, hogy tartsák be a kijárási korlátozást, ne tartózkodjanak egymáshoz közel, főleg ne csoportosan. Ám a győrszemereiek többnyire betartják az előírásokat, a javaslatokat is, saját bizonságuk érdekében. 

Az időseket korábban is segítették például adományokkal Győrszemerén a polgárőrök. Mostanában mindegyikük a közelében lakókat kérdezi meg rendszeresen, pár naponta, szükségük van-e arra, hogy bevásoroljanak nekik. Ezt a munkát az önkormányzattal egyeztetve végzi az egyesület, a feladatok koordinálásában is részt vesz. Tagjaik is vigyáznak saját egészségükre, szükség szerint maszkot viselnek, járművüket, amikor beszállnak abba, mindig fertőtlenítik.  

- A helybeliek, ha támogatásra szorulnak, hívhatnak minket. Mivel több időt töltünk járőrözéssel, a falu határában is több területre eljutottunk. Így találtunk az erdőszélen egy értékes kerékpárt, amit átadtunk a rendőrségnek, mert valószínűleg ellopták valakitől. Nem árt a figyelem, szerintem a közbiztonság, a falubeliek biztonságérzete miatt a járványveszély elmúltával is szükség lesz arra, hogy gyakran lépjünk szolgálatba - szögezte le Tokovicz Árpád.

KÉP A győrszemerei polgárőrök az elmúlt hetekben a szokásosnál több szolgálatot teljesítettek és ezt tervezik az elkövetkezőkben is. 

Győrszemere

Rimányi Zita