Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Nap

2015.09.07 19:57

 


 
Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Nap

Szombaton Mosonszentmiklós adott otthont a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Napnak. Bár az idő egy kicsit szomorkás volt, de a hazai Mosonszentmiklós II. csapata a Mosonudvar ellen aratott 7-0-ás győzelmével és a kilátogató több száz polgárőr jó kedvével, szinte elfelejtette mindenkivel a néha szemerkélő esőt.

Az eseményen megjelent dr. Nagy István Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Széles SándorGyőr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja, Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke, Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség Sajtófőnöke, Németh Lajos Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság r. ezredes, rendőrségi főtanácsosa, rendészeti főkapitány-helyettes. Dr. Erdős István r. alezredes a Csornai Rendőrkapitányság vezetője, Váczi Attila r. alezredes  a Győri Rendőrkapitányság mb. kapitányságvezetője. Kiss Zoltán r. ezredes, rendőrségi főtanácsos Kapuvár Rendőrkapitányság r. ezredes, rendőrségi főtanácsos kapitányságvezető. Dr. Csokán Csaba r. ezredes, rendőrségi főtanácsos a Mosonmagyaróvár Rendőrkapitányság kapitányságvezetője. Szabó Jenő r. alezredes, rendőrségi tanácsos Sopron Rendőrkapitányság, kapitányságvezetője. Sallai Péter Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, igazgatója, Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Cseh István a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Kun Szilvia a Megyei Vöröskereszt vezetője.

Bedő Csaba Mosonszentmiklós polgármester (aki jó maga is polgárőr) nyitó szavaival kezdődött a Megyei Polgárőr Nap:

„Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy ebben az évben Mosonmagyaróvár rendezheti meg, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Napot.”


Mosonszentmiklós egy közel 2500 fős település, ahol már 11 éve jól működik a helyei a polgárőr egyesület. Önkéntes munkájukat elismerve 2013-ban az önkormányzat Mosonszentmiklós Községért Érdemérmet adományozott a Mosonszentmiklósi Polgárőr egyesületnek. 

„Fontos, hogy legyenek és jöjjenek létre polgárőr egyesületek mindenhol, ahol pedig vannak, ott eredményesen dolgozzanak, együttműködve a helyi és rendvédelmi erőkkel.”


Dr. Nagy István Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, elmondta, hogy ha egy szót keresünk, amely kifejezi a társadalom legszélesebb igényeit, akkor nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ez a biztonság. Ennek az elérésben a polgárőrség az egyik legfontosabb tényező. Az hogy ténylegesen jelen vannak a polgárőrök a településeken, az biztonságot jelent.

"A polgárőrség egy olyan bizalmi tőkével rendelkező közösség, amelyre méltán lehetünk büszkék."


Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke beszédében kifejtette, ha feltesszük a kérdést, hogy a polgárőrség, a polgárőr mit jelent, akkor ennek egyik ékes példája a Mosonszentmiklósi Polgárőr Egyesület. Mosonszentmiklóson minden egyben van, ami a polgárőrséget az elmúlt negyed százados fejlődésében jellemezte illetve jellemzi.
A Polgárőrség 25 éves évfordulójára készül, de már most elmondhatjuk azt, hogy ez a hálózat a rendszerváltásnak az ékköve. Egy olyan eredményt tud felmutatni a civileknek a közössége, hogy törvényi felhatalmazás mellett közreműködhet az állam privilégiumát képező közrend és közbiztonság fenntartásában, és mindenféle olyan közösségi kihívásra a polgárőrök szervezetten készen állnak, a saját szabad idejükből, térítés nélkül, amelyeket az élet hoz.

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”

A polgárőr a saját településén, a szűkebb környezetének védelmére szervezte meg a civil szabályok szerinti tevékenységi körét, és ha lehetősége, felkészültsége van, akkor él a karitatív tevékenységgel és megadja azt a segítséget a hatóságoknak, amilyen lehetősége és felkészültsége van.

Csaplár Zoltán: A megyében a polgárőrök a vállalt kötelezettségeinek maximálisan eleget tesznek

Csaplár Zoltán: A megyében a polgárőrök a vállalt kötelezettségeinek maximálisan eleget tesznek

A polgárőr az állampolgárok mintája. Polgári értékeket véd. Győr-Moson-Sopron megyében elmondhatjuk, hogy az első polgárőr emlékek az 1500-as évekből Sopronhoz kötődnek, amikor lajtromba vették a polgárőröket. Győr-Moson-Sopron megye az Országos Polgárőr Szövetségnek, egyik tartó pillérje, minden megtalálható, ami az Országos Polgárőr Szövetség programjaiban erény és csatlakoznak ezekhez a programokhoz.
Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége és Dr. Túrós András nevében megköszönte azt az áldozatos munkát, amit a megyében a polgárőrök végeznek.

Németh Lajos a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese is köszöntötte a megjelent polgárőröket.

„Gratulálok és köszönöm!”

A megyei rendőr-főkapitányság helyettese gratulált a polgárőröknek a kiemelkedő munkájukért, amit az elmúlt időszakban közösen a rendőrséggel tettek a közbiztonság fenntartása érdekében. Megköszönte, hogy a rendőrség a polgárőrséggel együtt dolgozhat, s hogy részt vesznek közösen azokban a feladatokban, amit kisebb vagy nagyobb környeztük érdekében a közbiztonság fenntartása érdekében tesznek.

Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a megyében a polgárőrök a vállalt kötelezettségeinek maximálisan eleget tesznek. A biztonságos településért együtt kell dolgozni magas színvonalon a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, a katasztrófavédelemmel. Jól működik az „Egy Iskola, Egy Polgárőr” program, a 250x100 biztonság bűnmegelőzési mintaprogram is. 90 Polgárőr Egyesület működik közel 2300 új típusú igazolvánnyal ellátott polgárőrrel.
Ez a mai nap nemcsak megyei polgárőr nap, hanem megyei családi nap is egyben. Megköszönve ezzel a polgárőr családtagjainak, azt a támogatást amit biztosítanak a polgárőreinknek, amikor menni kell szolgálatba, tudjanak és rendezettek legyenek a körülmények.

(Írás: Hladon Sándor, fotó: Molnár Csaba)

Forrás: opsz.hu