Függőségek kialakulásának megelőzése, veszélyek felismerése

2022.03.22 10:35

A korábbi, farsangi összejövetel és egy győri ismeretbővítő kirándulás után komoly témával folytatódott az Ifjú Gönyűiek Közösségének idei programja.

A drog és az Internet veszélyei, azok megelőzési lehetőségei kerültek terítékre. Szalma László rendőr zászlós, a Győri Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának referense tartott vetített képekkel és videó bejátszással támogatott előadást a közösség jelen lévő tagjainak. A kábítószer tudatra, viselkedésre, egészségre gyakorolt hatásait szemléltető – ha nem lenne komoly a téma, azt mondanám jópofa – rajzfilm mondanivalóját az előadó és az egyik résztvevő közösen értelmezték, ami által jobban rögzült a mondanivaló. Több sokkoló kép is hozzájárult ahhoz, hogy a veszély, különösen az ember látható leépülése hihető legyen. Bízom benne, hogy ifijeink ezzel a problémával nem fognak megküzdeni. Ha mégis, talán nekünk, felnőtteknek is segít az előadás, hogy időben észleljük a problémát.

Az előadás második része az Internet veszélyeivel foglalkozott, többek közt példával bemutatva, hogy egy ártatlannak gondolt szelfi milyen veszélyeket hordoz, hogy abból lakóhelyünk, anyagi helyzetünk, szokásaink, mentalitásunk is kideríthető. De természetesen ennél összetettebb csalási, hekkelési, egyéb „gonoszságok” is szóba kerültek, rögtön összekapcsolva azok felismerési lehetőségeivel, a teendőkkel.

Az Internetes veszélyek kapcsán került szóba a zaklatás témája, abban különösen a szemlélő szerepe, aki lehet vétkesek közt cinkosan néma, vagy „felemelheti a fejét”, kinyithatja a száját és tehet a zaklató azonosítása, „kiiktatása” érdekében. Ha azt elérjük, hogy mind többen így járjanak el, ezzel is csökkenthetjük a veszélyek forrását.

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által irányított ifjúsági program koordinátorai több, hasonló témával igyekeznek az ifjak testi-lelki egészségét óvni, ösztönözni őket arra, hogy cselekedjék meg, amit megkövetel a veszélyhelyzet.

Horváth Attila