Fatolvajt értek tetten a kimlei polgárőrök!

2014.01.31 16:01

A következőkben a kimlei egyesület elnökének levelét olvashatják:

"...a Kimlei Polgárőr Egyesülethez 2013. év végén a Karácsonyi Ünnepek között lakossági bejelentés érkezett, mely szerint egy nagyobb mennyiségű akácfa kivágására lettek figyelmesek Horvátkimlén a Mosoni-Duna parton lakók. Motorcsónakkal a helyszínre mentünk. Megszámoltuk, hogy 16 db 40-50 cm átmérőjű fát vágtak ki a bejelentést megelőző napokban. Az egyesület tagjaival megbeszéltük, hogy most már nem a Kis- Dunáról, hanem a közútról fogjuk figyelni az erdőterületet. Két nappal később meg is érkezett az illegális favágó. Azonnal a helyszínre érkeztünk, majd kellő udvariassággal megkérdeztük, hogy milyen alapon és engedéllyel vágja és hordja az akácfát. Az illető nagyon készségesen elővett egy jó néhány db papírlapot, mellyel próbálta igazolni a favágás jogszerűségét. Az engedélyek megtekintésekor feltűnt, hogy az egy ügyes fénymásolt engedély. Ugyanis az engedély felső része egész olvasható, tehát éles betűkkel volt számítógépen kitöltve, de az alatta lévő rész egy homályos, határozottan valahonnan összefénymásolt közokirat volt. Az aláírások is meglehetősen egyformának tűntek, és nem volt rajta az engedélyt kiadó Erdészeti hatóság zöld színű bélyegzője.

Ezért értesítettük a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságot, akik hamarosan a helyszínre érkeztek, és végezték a dolgukat. Idő közben az erdőtulajdonosok közül is többen megérkeztek, és a favágónak szemrehányást tettek, kifejezték nemtetszésüket. Végül is nem engedték elvinni a fát.  A favágó határozottan megfogadta, hogy amíg nem lesz tisztázva az egész ügy, addig a fa az erdőben marad.

Ez így is volt egészen az újév első napjáig. 2014. január. 01-jén, reggel, ahogy kezdett világosodni, az úriember megint megjelent, és elkezdte a fák összedarabolását és az elszállítását. Mi polgárőrök már a helyszínre érkezéskor azonnal hívtuk a rendőrséget, akik kis idő múlva a helyszínre érkeztek. Tudomásunk szerint hatféle dologban tettek feljelentést ellene. Elvették az összes dokumentumát, amit nem találtak eredetinek. Majd az erdőtulajdonosok figyelmét felhívták arra, hogy tegyenek feljelentést a Rendőrkapitányságon. Beszélgetés közben felmerült a gyanú, hogy 2013 tavaszán ugyan ezekkel az engedélynek mondott papírokkal 83 db hasonló méretű akácfát vágtak ki és szállítottak el abból az erdőből. Mivel az erdőtulajdonosok nem kaptak tájékoztatást a saját tulajdonú elszállított fájuk elszámolásáról sem, ezért feljelentést tettek a NAV – nál is, mert még ezeken, az eseteken kívül is, egy egész erdőrész tarvágása is magyarázatra szorul."

Kimle. 2014. 01. 29.                                                                     Tisztelettel.

Nagy Kálmán

Egyesületi Elnök