Észrevesszük, megszervezzük, megoldjuk

2021.11.08 15:33

Akiben van empatikus képesség, önkéntességre való hajlam, másokért érzett, vállalt felelősség, az tudja, hogy gondoskodni sokféleképpen és többféle szükségletet kielégítően lehet. Szolgálhatjuk mások rend, biztonság iránti vágyát, feltölthetjük lelkét a jó csapatszellemből eredő hangulattal, örömet okozhatunk gyomrának közös főzésekkel, de gondoskodhatunk arról is, hogy a rászorulónak mindig legyen mit felvennie, a megunt ruháknak pedig legyen új gazdájuk, aki örülni tud neki.

Ezúttal az utóbbi, a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület által 2011-től évente megvalósított gondoskodásról adok hírt.

Amikor kezdték, jótékonysági ruhagyűjtésnek indult.

- A ruha túrkálót megelőzően egy hónappal kezdjük a gyűjtést, amely során új, vagy jó állapotban lévő használt ruhákat, elsősorban gyermekruházatot gyűjtünk, de nem zárkózunk el a felnőtt ruháktól sem, hisz ezekre is nagy igény mutatkozik. Évente egy alkalommal hirdetjük meg az eseményt – mondta el Tóth Gyula egyesületi elnök.

Kezdetben a rászoruló családokban élőknek indították a gyűjtést, de az elmúlt pár évben nagy igény mutatkozott rá, hogy szélesebb körben végezzék a jótékonysági kezdeményezést. 

Az első években 10-15 zsáknyi ruhát, míg az elmúlt 2-3 évben 70-100 zsáknyi gyermek, illetve felnőtt ruházatot ajánlott fel a település lakossága.

- A gyűjtést követően egyesületünk rendszerezi és válogatja a beérkezett ruhákat, majd egy előre meghirdetett napon jótékonysági, ingyenes „Ruhaturi” formájában az érdeklődők elé tárja a kínálatot. A legutóbbi akciónk alkalmával közel 400-450 érdeklődő élt a lehetőséggel. Köszönjük mindenkinek, aki felajánlásokkal, illetve bármilyen módon támogatta a jótékonysági eseményünket!

Tudjuk, hogy ilyen és a bevezetőben írt, az egyesület által végrehajtott és még sok, másfajta – a tűzifavágástól, az élelmiszer adományok gyűjtésén át, a természeti katasztrófa sújtotta lakóépületek lakhatóvá tételéig – tevékenységet nemcsak polgárőrök végeznek, de az örömmel tölt el, hogy ránk ez hatványozottabban jellemző. A településen élünk, a polgárok közt járőrözünk, látjuk, meghallgatjuk gondjukat, panaszukat és igyekszünk rá megoldást keresni, melybe sikeresen be tudjuk vonni a lakosságot is.

A hegyeshalmi egyesület munkája, példát, ötleteket adhat, mint a most induló, rászoruló kutyatartó számára történő állateledel gyűjtés is. Legyen a jó példa ragadós.

Horváth Attila