Előadás a Bevándorlási Hivatal közreműködésével

2014.06.30 15:31

Sipos Anikó a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Igazgatóhelyettese,

valamint Molnár Gyula igazságügyi okmányszakértő nemrég egy figyelemreméltó előadást tartott az érdeklődőknek.

Sipos Anikó Igazgatóhelyettes asszony elmondta, hogy a Schengeni megállapodás keretei között, 2004. május 1.-óta kiemelkedő fontosságú feladat a bevándorlók belépési jogosultságának ellenőrzése.

A polgárőrség feladata, hogysegítsége ebben a feladatban a hivatásos szervezeteket, legfőbbként  helyismerettel és információ beszerzésévele. Például: ha túl sok külföldi él egy lakóházban, ellenőrizendő bevándorlási tényező lehet. Vannak érdekházasságok is, melyeket szintén információszerzéssel lehet kiszűrni. Pl. együtt laknak-e a házastársak. Ebben tud segíteni a polgárőrség, illetve a hivatalos szervezetek helyszíni munkája során képes hathatós segítséget nyújtani az eljárások zavartalan lebonyolítása érdekében. ( Kockázatot jelent-e az adott környék, vannak-e veszélyes háziállatok, stb.)

Sipos Anikó beszélt még a kényszerintézkedési szakterületekről, a bejelentési kötelezettségről, valamint ellenőrzéseknél a társadalmi beilleszkedésről.

Molnár Gyula igazságügyi okmányszakértő elmondta, hogy 2002 óta ellenőrzik az okmányok hitelességét, és bemutatta, hogy a a hamis okmányok miben különböznek az eredetitől, és milyen módszerek vannak, amivel fel lehet ismerni  a különbségeket.

Sok különböző okmány került bemutatásra, illetve szó esett azok készítési eljárásairól is.

Az előadás hasznos és élménygazdag volt, mérföldkő a további együttműködéshez. Török László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség Sopron járási koordinátora fogadta el kinevezését, hogy ezen szaktsrületeket és a polgárőrség munkáját összehangolja..

Török László kijelentette, hogy a feladatot vállalja, és összefogja a határ menti polgárőr egyesületeket, és kapcsolattartó lesz a Bevándorlási Hivatal, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség között.