Élménybeszámoló az IGK-sok tűzoltóságon tett látogatásáról

2023.03.22 21:01

Mindig nagy élmény, amikor a társadalom által elismert és fontos hivatások titkaiba lehet bepillantani.  Ez nekünk is megadatott – van, akinek már nem először - a győri tűzoltók jóvoltából.

Az első információ, amit megtudtak a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program (Ifjú Gönyűiek Közössége) tagjai, hogy a konyhai olajtűzre véletlenül se öntsünk vizet, inkább próbáljuk meg letakarni egy fedővel, vagy kivinni. Rutinos gyerekeink egyből mondták, hogy akár tűzoltó készüléket is lehet használni.

A bevezető tanácsok után a tűzoltó autókat nézhettük meg és szinte minden abban található eszközt meg is foghattunk. Néhány gyerkőc felpróbálhatta a kb. 6 kg-os légzőpalackot, ami 15-30 percre elegendő levegőt tud biztosítani tüdőkapacitástól és aktivitástól függően. A tűzoltóknak jó kondiban kell lenni, hiszen a teljes menetfelszerelésük 25-30 kg-ot nyom. A kocsik mellé oda vannak készítve a ruhák, hogy szó szerint, ha álmukból ébrednek is, pillanatok alatt bele tudjanak ugrani. Ezt igazolta, amikor látogatásunk közben megszólalt a riasztás hangja. A tűzoltók pillanatok alatt megjelentek és egy perc sem kellett hozzá, hogy szirénázva elhagyják a szertárat.

A szerelést kipróbálandó egyik csapattársunkat, Gaál Dominiket „beöltöztették” hivatásos tűzoltónak, aki megfelelő képesítés hiányában gyorsan el is köszönt a tűzoltók egyenruhájától. A felfedezés közben kérdésekre is volt lehetőség. Beke Károly  Szémán Róbert érdeklődésére elmondta, hogy van egy olyan ruhájuk, ami tűzben 5 percig tudja biztosítani az átmelegedést és az épségüket. Ez egy teljes szkafander, amit tűzbelépő ruhának is neveznek. A tűzoltók hangsúlyozták, hogy bevetésen "egy tűzoltó nem tűzoltó". Ketten mennek be és végig biztosítják egymást, hogy ketten is jöjjenek ki.  Ezután a daruszertárba Füredi József bemutatta a győri tűzoltóság 32 tonna emelősúlyú daruját, melyet Németországból kaptak. A "kicsike" 20 tonnás csörlőjével bármit el tud húzni. Mentett már többek között tankot egy gyakorlat során, de főként kamionmentésre és hatalmas fák kivágásánál használják. Részt vett a 2013-as hóvihar okozta katasztrófahelyzet elhárításában. Legutolsó bevetése kb. egy hónapja egy olyan viharos napon volt, mikor 54 esethez riasztották a győri tűzoltókat. A daruszertár után a tömlőszárító toronyba mentünk, ahol a használt tömlőket tisztítás után szárítják. A bátrak felmentek a 20 méter magas torony felső szintjére, ahonnan egy csörlő segítségével engedik le a tiszta tömlőket. A híradó állomáson Jánoki Zalán elmondta, hogy hogyan érkeznek be a riasztások a "Pajzs" számítógépes rendszeren keresztül és hogy hogyan történik a riasztás. Megmutatta azokat a technikai eszközöket mely segíti a tűzoltók irányítását.

Nincs tűzoltóság csúszócső nélkül és búcsúzóul egy próbariadó keretén belül élőben nézhettük meg, hogy hogyan használják a bátor tűzoltók a csövet, hogy a lehető leggyorsabban lejussanak az emeletről az indulásra kész tűzoltóautókhoz.

Köszönjük a kedves és vidám hangulatú vendéglátást! És ki tudja, lehet, hogy egyszer egy IGK tag, pont e látogatás miatt lesz tűzoltó...

 

Csehné Gintli Marianna koordinátor