Éljünk környezettudatosan, védjük a fákat

2023.03.10 10:20
A Gönyűi Polgárőrség által mentorált ifjúsági program (5-8 osztályos „gyerekek”), az Ifjú Gönyűiek Közössége, immár kilencedik éve folytatja programját. Ez idő alatt sok víz lefolyt a Dunán, sok fát ültettek, sokat kivágtak, az éghajlat is érezhetően változott, így ideje volt a fiatalok számára a környezettudatosságot szolgáló foglalkozást tartani.
Lajtmann Csaba a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség alapítója, vezetője vállalta és teljesített azt a feladatot, hogy a foglalkozás első részében az EU környezetvédelmi törekvéseiről, a környezetvédelem lényegéről, fontosságáról „világosítja fel” a fiatalokat, mindezt kvíz formájában. A kvíz kérdésekre lábbal lehetett szavazni, azaz – megfontolás után - oda kellett állni, amit helyes válasznak vélt a résztvevő. A fiatalok élvezték a mozgást és közben néha meglepődtek egy-egy válaszon, mint például, hogy egy pohár narancslének „mekkora az ökológiai lábnyoma”, vízigénye.
A második részben „A Fa érték” címmel folytatódott a foglalkozás. A felvezetőben a fiatalok hallhattak egy győri nevezetes platánról, majd példáján és szerepjátékon keresztül eljátszhatták, hogy miként történik egy döntés egy ágát viharban elvesztett fa sorsáról, hogyan befolyásolják az egyéni érdekek, a személyes kapcsolatok és hogyan sikkadhat el a szakértői vélemény.
Sajnos a heves vitát követő szavazáson a fa sorsa megpecsételődött, de remélem, hogy ez a való életben nem feltétlenül így történik, hiszen, ahogy írtam a fa érték. Az, hogy mekkora, arra a Magyar Faápolók Egyesülete kidolgozott egy applikációt, a faértékszámítást. Érdemes rákattanni a https://faapolok.hu>faertekszanitas linkre, elolvasni a szöveges bevezetőt, a fa értékeinek összefoglalását, és „eljátszani” egy közeli fa értékének kiszámításával. Szerintem garantált a meglepetés.
Biztos vagyok benne, hogy a mai foglalkozás is hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok egy-egy környezettel kapcsolatos közvetlen döntésük (eldobjam, ne dobjam), egy nagyobb horderejű helyi döntéssel kapcsolatos állásfoglalásuk (kivágják, vagy sem) során, illetve az ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében (mit vegyek, mit egyek) már most, de később még inkább környezettudatosan fognak cselekedni.
Szöveg és kép: Horváth Attila
a Gönyűi Polgárőr Egyesület
sajtófelelőse