Egyedi példa

2022.02.24 10:27

2006-ban alakult a Győr-Moson-Sopron megyei Egyed községben a polgárőr egyesület.  Akkoriban 13 tag járta a falut és látta el a járőr szolgálatokat. Ez mára 35 főre emelkedett melyben 4 ifjú polgárőr erősíti a csapatot. Németh Gábor 2019 óta elnöke az egyesületnek. Kezdetben saját autókkal illetve gyalog járőröztek a polgárőrök, később 2 elektromos robogót tudott beszerezni az egyesület. A polgárörök formaruházat felszereltsége is folyamatosan bővül, 2021-ben sikerült A Magyar Falusi Civil Alap nyertes pályázatán egy Dacia Duster személyautót átvenniük, így a külterületi szolgálatokat hatékonyabban tudják ellátni. A 2021.évben 580 óra szolgálatot teljesítettek, ebből 460 óra volt a közterületi, 50 óra pedig a rendőrségi szolgálat, valamint 20 óra rendezvénybiztosításon vettek részt, illetve 50 óra temető figyelői szolgálatot láttak el. Németh Gábor elnök urat kérdeztük az elmúlt évekről. 

Miként értékeli az elmúlt 3 évet?

Mozgalmas 3 év áll az egyesület mögött. Volt egy-két említésre méltó esemény, de hála Isten a szolgálatok nagy része nyugodtan telt. Igazából a polgárőrség fő célja a bűnmegelőzés és nem bűnöző elfogása. Nyílván ha gyanúsan viselkedő embert látunk, nem hagyjuk futni. Így történt, amikor egy helyi falusi „tolvajt” fogott egyesületünk. Polgárőreink körözött személyt is fogtak, ittas vezetőt jelentettek a rendőrnek. Minap egyesületünk egyik aktív tagja eltűnt személy felkutatásában vett részt. De, hogy ne mindig csak a „munkáról” beszéljünk, polgárőreink részt vettek a tavalyi évben a Csorna-Kapuvár járási polgárőröknek szervezett családi napon és a januárban megszervezett disznóvágáson, továbbá a járás által szervezett Jerusalema táncbemutatón is szerepeltek polgárőreink. Az év végi taggyűlést egy vacsorával és kötetlen beszélgetéssel egybekötve tartottuk meg. 

Milyen a szolgálati aktivitás? Mivel lehetne az aktivitást ég hatékonyabbá tenni?

A szolgálati óráink számát nézve egész jónak mondható. Igaz lehetne rajta javítani, de nem akarok telhetetlen lenni, hiszen polgárőreink a szabadidejüket feláldozva teljesítik a szolgálatokat. Ezt ezúton is nagyon köszönöm nekik. Természetesen a lehető legtöbb szolgálatot szeretnénk teljesíteni közterületeinken. A létszámot tekintve, ha többen lennénk, több szolgálatot tudnánk ellátni.

Mit gondol, mivel és hogyan lehetne még polgárőröket toborozni az egyesületbe?

Igazából az ifjúságon keresztül lehetne megfogni az embereket. Mert felnőttet nehéz toborozni. Aki nem érzi magát elég elhívatottnak az önkéntes munkához azt rábeszélni már nem lehet. Meg, akit már úgy kell rábeszélni annak, már nem sok értelme van. Az embernek belül kell érezni, hogy tenni szeretnének falujukért, a közösségükért. 

A lakosság mennyire ismeri a polgárőrséget és milyen véleménnyel vannak a munkájukról?

Azt mondhatom, a falu elfogadta a polgárőrséget, elismerik a munkánkat. Ha szükséges, kérik a segítségünket. Jeleznek, ha valami gyanúsat látnak a faluba. Ellenpélda mindig van és lesz is, de igyekszünk az elvárásoknak megfelelni és vigyázni kis falunk rendjét, biztonságát. 

Mik az egyesület céljai az idei évre?

Az idei évben szeretnénk az irodát felújítani és az új autónak zárt garázst csinálni. A Magyar Falusi Civil Alap kereteiben pályázunk kamera rendszer kiépítésére, hogy még biztonságosabb lehessen községünk. Folytatnám azzal, ami minden évben célunk, hogy a létszámot növeljük egyesületünknél. Én Egyeden születtem és itt élek jelenleg is a családommal, feleségem és a legidősebb gyermekem is már polgárőr. Szívügyemnek tekintem a falu közbiztonságát, közösségi életét, ezért szeretném, ha a polgárőrség is hosszútávon és jól működne a községbe.

Példa értékű az Egyedi Polgárőr Egyesület munkája. Mindenki számára elgondolkodtató lehetne, hogy miért jó igazán polgárőrnek lenni.

Aki úgy érzi, hogy tenni szeretne valamit a társadalomért. a faluért, a családért, az lépjen be a polgárőrségbe!

Csányi-Kovács Beatrix