Egy iskola - sok aktív ifi

2021.11.08 15:35

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közösségének (IGK) tagjai november 6-án Lüvi-Funk Alexandrával, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség ifjúsági vezetőjével találkozhattak Gönyűn.

Az immár 40 fős közösség jelen lévő tagjainak nagyon szép, kulturált helyet biztosított a Közösségi Tér épületének nagyterme.

Alexandra formabontó, közösségépítő játékával bevezetett, vetítéssel, interaktív módon megtartott foglalkozása nagy figyelmet és érdeklődést váltott ki. A vezérfonalnak választott téma az OPSZ „Egy Iskola - Egy Polgárőr” kiemelt programja volt, melyben az az OPSZ létrejöttétől, a bűnelkövetővé, áldozattá váláson keresztül a jelenlévők nagyon aktív csoportja eljutott a közös cél meghatározásának, a közösség szerepének, munkájának szükségességéig.

Mi a közös cél? Nagyon egyszerű: a közösség tagjai vigyázzanak magukra, figyeljenek társaikra, környezetükre, lehetőségeik keretein belül hassanak oda, hogy mindenki tartsa be azokat a szabályokat, melyekkel a baj megelőzhető. Ha viszont már megtörtént az eset, nyíltan beszéljenek róla.

Az összejövetel végén Alexandra a nyúli példát ismertette, ami ugyan annyiban eltér a gönyűi programtól, hogy míg ott gyermek iskolai polgárőrök alkotják csoportot, addig Gönyűn olyan aktív ifik, akikből néhány majd ifjú polgárőr lesz, mások másik civil szervezetben, vagy az élet más területén szolgálják a közösséget, de a megfogalmazott cél közös.

Alexandra interaktív foglalkozása, „sugalmazásával” a cél meghatározása nagyon emlékezetessé és hasznossá tette, nemcsak az IGK tagok, hanem a jelenlévő felnőtt irányítók és jelen sorok írójának napját.

Horváth Attila