Egy iskola - egy polgárőr verseny Kunszigeten

2017.10.01 11:50

 

  Hagyományosan 11. alkalommal rendezte meg 2017.09.22-én Kunsziget község Polgárőrsége és Önkormányzata, a Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Iskola az „Egy iskola-egy polgárőr” versenyét, ahol 7 környékbeli iskola fiataljai mérhették össze tudásukat.

A rendezvényt a Megyei Polgárőr Szövetség támogatta. A program szakmai részének összeállításában és lebonyolításában közreműködött a Megyei Rendőr-főkapitányság és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa.

 A házigazda iskola igazgatója Farkas Liza Erzsébet, megnyitó beszédében elmondta, hogy a vetélkedő lényege a „tanulás”. Örömmel fogadják, hogy évről évre több iskola képviselteti magát.  A csapat 5 diákból egy felnőtt polgárőrből állt és 6 állomáson mérték össze tudásukat. A polgárőr tesztben 19 kérdésre kellett tudniuk a választ a versenyzőknek. A kerékpár ügyességi versenyszámban akadálypályán közlekedtek a csapatok. A szituációs játékban a fiatalok nyúlgátépítésben mérték össze tudásukat, melyben különösen ügyesek voltak, akár „éles helyzetben” is megállnák a helyüket.  Az egészségügyi állomáson a tesztlap kitöltése után egy fekvő ember szakszerű ellátását mutatták be. Itt a sérülések felismerése, újra élesztés, a mentők értesítése volt a szakszerűség lényege. A gyorsaságukat és az ügyességüket akadálypályán tudták megmutatni a fiatal versenyzők. Itt időre futották végig a pályát labdával, ugrálva, egyéb nehézségi feladatok elvégzésével.  Majd a bekötött szemű társukat irányították a csapatok, hogy minél rövidebb idő alatt találja meg a tárgyakat. A legizgalmasabb versenyszám pedig a lövészet volt. Itt a lő tábla közepét célozva minél több pont lövése volt a cél.  A versenyszámok kiértékelése közben a résztvevők egy finom pásztortarhonyát fogyaszthattak el közösen. A legjobb csapatnak a nyúli iskola csapata bizonyult, aki 63 ponttal előzte meg a második helyen végző házigazda, Kunsziget csapatát. A dobogó harmadik fokára Koroncó állhatott, akik a kónyi iskola diákjait előzték meg. Az ötödik helyet Gönyű szerezte meg, a legfiatalabb gyerkőcökből álló Mecsér csapata előtt.

Az „Egy iskola – egy polgárőr” Mozgalom keretein belül megrendezett program összeállítását, lebonyolítását értékelte Csaplár Zoltán Megyei Szövetség elnöke. Kihangsúlyozta, hogy ezeknek a rendezvényeknek a lényege, hogy a fiatalok a napi életben körülöttük lebonyolódó kihívásokat, történéseket ismerjék meg, és a tudnivalókat élményszerűen rögzítsék és sajátítsák el.

Az eredményhirdetés és az ajándék átadás után egy fantasztikus kutya bemutatót láthattak a résztvevők. Majd a rendezvény Kunsziget Község polgármestere, Lendvai Ivánné záró beszédével ért véget, aki elmondta a rendezvény sikere a tanulságos versenyszámokban, az összetartásban és a fiatalok jóra nevelésében rejlik.