Csorna-Kapuvár Járás polgárőreinek aktív élete

2023.06.04 18:18

Csorna-Kapuvár Járás polgárőreinek aktív élete

 

A Csorna-Kapuvár Járás polgárőr egyesületek sem tétlenkedtek az elmúlt pár hónapban. A Nagy „Családdá” alakult polgárőrök ismét megmutatták, hogy bármi esemény legyen a járásban ők kitesznek magukért. Ha kell, rendezvényt biztosítanak, ha kell, szemetet szednek, ha kell, beteg kislánynak gyűjtenek, de a gyereknapról sem hiányoznak.

Íme, néhány esemény melyen az egyesületek részt vettek.

A 2023-as évet a hagyományteremtő disznóvágással nyitották meg polgárőreink. Januárban a járás egyesületeinek tagjai kötetlen beszélgetés mellett dolgozták fel az erre a célra biztosított állatot, majd közösen, nótaszó mellett elfogyasztották. A csapatépítés mellett az ismerkedésé volt a főszerep, céljuk, hogy az egyesületek tagjai minél jobban megismerjék egymást és tanácsokkal, ötletekkel lássák el társaikat.

 A kikapcsolódás mellett folyamatosan járnak szolgálatba, segítik a rendőrség munkáját és oktatásokon vesznek részt. Az elsősegélynyújtástól a baleset-megelőzésig, minden témában előadásokat szerveznek.

 Már egyre több egyesület szervez bált, a támogatások gyűjtése érdekében, ezeken a járási egyesületekből sokan részt vesznek. A rábapordányi bált a Sobri Polgárőr Egyesület bálja váltotta. A sok adminisztrációs és járőr feladat mellett a polgárőrök szorítanak időt a kikapcsolódásra és az ismerkedésre is.

További fontos cél az ifjúságot bevonni a polgárőrség tevékenységébe. A közösségi szolgálat mellett folyamatosan invitálják a fiatalokat az oktatásokra, ahol hasznos információval gyarapodnak a kisebb korosztály tagjai is.

A Páli Polgárőr Egyesület a falu szépítésében és közösség életében aktívan vesz részt. A „Te szedd” mozgalom keretein belül a falu lakosságával karöltve munkálkodtak a település hulladéktól való megtisztításán.  Ezen kívül Páliban a rendezvényeinek biztonságos lebonyolításában is részt vettek.

 A rendőrség által szervezett Rendőr-Roma-Polgárőr focikupán két csapattal vett részt a járás, a második és a harmadik helyezést bezsebelve.

 Az egyedi egyesület polgárőrei által szervezett kerékpár regisztrációnak is nagyon örültek a falubeliek.  A gyereknapon a legkisebbek is betekintést nyerhettek a polgárőrök feladataiba, a tűzoltókkal közös bemutató során láthatták, miként tudnak a tűzoltók segíteni lenni egy adott helyzetben.

A zárt facebook csoportjukban folyamatos az információáramlás. Idegen jármű, idegen emberek rendszeresen közzé vannak téve. De találkoztunk már eltűnt személy keresésének felhívásával is, ahova polgárőreink azonnal jelentkeztek és indultak a keresésre.

Egy csapat összetartozásának a lényege a jó kommunikáció, amiben nagy segítségükre van az internet világa. Ennek köszönhetően már sikerült megelőzni bűncselekményeket, besurranást, csalók „aktív tevékenységét”. Amire a Csorna-Kapuvár Járás polgárőrei a legbüszkébbek, hogy két fiatal polgárőr gyermek kezdeményezésére pénzt gyűjtöttek egy beteg kislány gyógykezelésére. A két gyermek saját maguk által festett képeket kínáltak eladásra, és az ebből befolyt összeget a kislány családjának adományozták. A felhívásra szép összeg gyűlt össze és sok kép talált gazdára. Itt ismét megmutatkozott, hogy a járás igazából tényleg egy nagy család, ahol a bajban összefognak, és segítenek. Mindezt a folyamatos, szolgálatba eltöltött órákon felül, szabadidejük terhére teszik.

 

Csányi-Kovács Beatrix, Csorna-Kapuvár Járás sajtóreferense