Bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági Nap Koroncón

2019.05.21 19:00

2019. május 16-án a koroncói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és a koroncói Tulipános Napközi Otthonos Óvodában a Győri Rendőrkapitányság és a Koroncói Polgárőr Egyesület közös együttműködéseként Bűnmegelőzési és Közlekedésbiztonsági Napot tartott Madarász István, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, egyben a Koroncói Polgárőr Egyesület elnökének ösztönzésére, melyet a gyermekek nagy érdeklődéssel fogadtak.

 

E nap keretén belül Kozalk László rendőr zászlós a Győri Rendőrkapitányság Téti Rendőrőrsének dolgozója technikai bemutatót tartott az iskola tanulóinak, majd kifejezetten 8. osztályos tanulók figyelmét hívta fel - egy nekik szóló bűnmegelőzési előadás keretein belül - a szórakozóhelyek, illetve ezek környékén történő viselkedésre, valamint az egyéb veszélyekre (pl: drog- és alkoholfogyasztás, dohányzás). Kozalk zászlós úr előadása gyakorlati tanácsokkal segítette a tanulókat abban, hogyan ne váljanak a tanulók elkövetővé vagy sértetté a hétvégi szórakozásaik során.)

Gerendai Sándorné nyugállományú rendőr őrnagy, polgárőr a Közlekedésbiztonsági Program keretén belül a gyalogos és a kerékpáros közlekedés alapvető elméleti és gyakorlati szabályait ismertette a gyerekekkel, majd ezek gyakorlására került sor, játékos formában. (pl.: jelzőtáblákat megjelenítő és a „közlekedj szabályosan és biztonságosan” puzzle kirakása stb.)

 

Fontos célunk a közlekedési szabályok megismertetése mellett a gyakorlatiasság hangsúlyozása, az, hogy a gyerekek, fiatalok elméleti tudásukat a gyakorlatban is tudják alkalmazni, valamint célunk az is, hogy közlekedésük során előforduló veszélyhelyzeteket időben felismerjék.

 

Pákozdi István, a Nyúli Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület Elnöke és Fehér Kristóf polgárőr elméleti oktatást tartott az iskola tornatermében a DJI phantom-4 típusú drón működéséről és használatáról.

 

Miután az időjárás lehetővé tette, az iskola udvarán az iskola tanulói, valamint az óvoda gyermekei részére gyakorlati bemutatót tartottak, mely igazi élményt jelentett a gyerekek számára, ráadásként még értékelhető légi felvételeket is készítettek.

 

Végezetül, Vedó Norbert és Endrei László polgárőrök megmutatták a polgárőr autót is a gyermekeknek.

A gyermekek a felhőtlen szórakozás mellett sok ismeretet szereztek a fent említett programokon, méltán marad ez a nap emlékezetes számukra.