Bűnmegelőzési és Ifjúsági Polgárőr szakkör a kónyi iskolában

2018.04.25 18:54

2017 őszén indult a Kónyi Deák Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában a Bűnmegelőzési és Ifjúsági Polgárőr Szakkör. 15 gyerek részvételével tartották meg az első szakkört, ahol Csányi Gábor a Kónyi Polgárőr Egyesület elnöke elmondta a szakkör programját, terveit, lényegi részét. Elnök úr bemutatta a polgárőrséget, a polgárőrök feladatait és az ifjú polgárőrök tevékenységét. A szakkör „ötletgazdája” Csányi Gáborné a kónyi egyesület titkára és Csányi-Kovács Beatrix az egyesület tagja, akik folyamatosan tartották a szakköröket, a versenyre felkészülést és szervezték a programokat. A szakkör során a gyerekek látogatást tettek a Kapuvári Mentőállomáson, itt betekintést nyerhettek a mentősök életébe. Milyen gyorsan kell nekik elindulni, ha riasztást kapnak, milyen felszereltségű autóval kell indulniuk, milyen iskolai végzettség szükség ahhoz, hogy valakiből mentő sofőr vagy mentő ápoló legyen. A diákok részt vettek egy ifjúsági polgárőr oktatáson, Kunszigeten, ahol részletes betekintést kaptak, hogy mi a feladata egy ifjú polgárőrnek illetve ha „nagy” polgárőr lesz, milyen feladatokat kell ellátnia. Az ifjú Gönyűiektől kaptak meghívást az évzáró rendezvényre, ahol tapasztalat cserén felül, megismerhették más község ifjúságát. A 2017-es évet egy záró „bulival” ünnepelték a szakkörösök, ahol nem csak „ettek ittak”, hanem egy jót társasoztak. A 2018-as évet pedig az Ifjúsági Katasztrófavédelmi versenyre való felkészüléssel kezdték. A versenyen 3 csapattal indultak és a 3.4.5 helyet szerezték meg. A felkészülés során a Kónyi Önkéntes Tűzoltóktól kaptak segítséget illetve betekintést a helyi önkéntesek munkájába. A következő időszakban a rendőrség lesz a fő irányvonal. Elsőként a „Robotzsaru” működését, használatát ismerhetik meg a diákok. Majd a közlekedésé lesz a főszerep. Közlekedésbiztonsági előadáson vesznek részt és egy kis gyakorlati feladatsort kell majd elvégezniük. Majd a csornai Rendőrkapitányság látogatásával zárják a rendőrségi részt. Az év zárása előtt a Győri Büntetés végrehajtási intézetet nézhetik meg és betekintést nyerhetnek, a bűnözök ottani életéről. A szakkör célja az ifjúság védelme, a bűnözés megelőzése, a társadalmi helyzet javítása a fiatalok körében. A szakkör 2 diákkal bővült, akik közül már ketten rendelkeznek Ifjú Polgárőr Igazolvánnyal és még egy tanuló, akinek folyamatban van az igazolvány igénylése. A szakkör szervezői elmondták, hogy ők már ezzel is közelebb kerültek a célhoz, hogy minél több fiatal legyen a társadalom „bűnmentes” tagja. Remélik, hogy a fiatalokból sokan maradnak majd „nagy” polgárőrnek is és jövőre csak nő a szakkörösök létszáma.

Csányi Beatrix