Beszámoló, évfordulót ünneplő, tisztújító küldöttgyűlés a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetségnél

2022.05.21 14:16

 

Nem könnyű egy – számomra legalábbis – nem szokásos küldöttgyűlésről a „szokásost” megközelítő formában hírt adni, de megpróbálkozom vele.

Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke az április 11-i küldöttgyűlés elején szót kért és így kezdte „hozzászólását”: Csaplár Zoltán a szívére hallgatott, melyet orvosa is tanácsolt neki és lemond megyei elnöki tisztségéről.  Mindezt nem azért mondta, mert az ő tiszte lett volna bejelenteni, hanem egyéb elfoglaltsága elszólította, de ezzel megalapozta azt, hogy még fokozottabban figyeljünk Csaplár Zoltán utolsó elnöki beszámolójára, évértékelőjére.

A megyei szövetség elnöke a 2021. évi feladatok és eredmények ismertetése során elmondta, hogy új fogalmakkal és tennivalókkal kellett megismerkednünk a járványhelyzet, illetve a kezelését segítő veszélyhelyzet során. A polgárőrök mindig az elsők között segítettek, sokféle feladatot elláttak a védőeszközök kiosztásától, a betegszállításon, receptkiváltáson keresztül az előírások betartásának felügyeletéig. A feladatok ellátását még körülményesebbé tette, hogy a 65 év felettiek csak éjjel vehettek részt szolgálatban, őrzendő egészségüket.

A megye fekvése miatt a migráns helyzet később és másként érintett bennünket. A területileg elszórtan érkező migráns csoportok felderítésében nagy szerepet vállaltak a lovas és kutyás polgárőrök és a vonatrazziák.

A megye polgárőrerei nagy figyelmet fordítottak a közrend, közbiztonság megőrzését célzó figyelemfelhívó, tanácsokkal szolgáló munkára, melynek és a polgárőrök szolgálatának nagy szerepe van abban, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa.

Csaplár Zoltán nagy jelentőséget tulajdonít a tagozatok működésének. A vízi polgárőrök több mentésben vettek részt a rendőrséggel közösen, jó úton halad és két – nyúli és gönyűi - egyesületnél kiemelkedő a fiatalok felkészítése, a témában továbbra is Gönyű tölti be a „zászlóshajó” szerepét. Jól alakul a megyei motoros tagozat munkája, fejlődik a lovas, kutyás tagozaton belül mindkét terület, tavaly és az idén is megyénkben, Kajárpécen vizsgázhatnak az arra felkészült lovasok.

A polgárőrség küldetését összefoglalva a megyei szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a lakosságért, a nemzetért, annak biztonságáért kell és érdemes dolgozni. E cél érdekében önként, térítésmentesen, időnket, erőnket a polgárőrség keretében mozgósítva, a közrend, közbiztonság másik két pillérével összefogva kell tevékenykednünk ezután is.

A beszámoló után Németh Csaba a megyei szövetség titkára ismertette a 2021. évi pénzügyi beszámolót és a 2022. évi tervet.

A pénzügyek után a törvényesség került terítékre. Lakat Judit az FB elnöke ismertette a szövetségben, illetve a néhány kiválasztott egyesületnél végzett ellenőrzések tapasztalatait, mely alapján megállapítható, hogy a működés jogszabálykövető.

A küldöttgyűlés a beszámolókat elfogadta.

Ekkor újabb fordulattal ismét eltért a szokásostól a küldöttgyűlés, hiszen 25 éves évforduló ünneplésére került sor. Nem dr. Túrós András 25 éves elnökségét ünnepeltük, - lehetett volna, de ez csak később derült ki -, hanem a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség megalakulásának negyedszázados évfordulóját.  A Szövetséget 1997-ben hét polgárőr egyesület alapította, az abdai, az Arrabona, a nyúli, a Szent István, a Szent Márton (Pannonhalma) és a Szent László egyesület. Hosszú fejlődés után jutott el az országos és megyei polgárőrség, mire eszközökkel, formaruhával ellátott, törvénnyel szabályozott működéssel megszerezte a társadalom megbecsülését és a kormány stratégiai partnerévé vált. Csaplár Zoltán megemlékező beszédét majd a megyei szövetség facebook oldalán és honlapján olvashatják az érdeklődők.

Az ünnepi megemlékezést az elismerések átadása követte, mely természetesen a 25 éves évfordulóhoz kapcsolódott. Ennek keretében az alapító egyesületek, az élő és elhunyt alapító tagok, az eltelt időszakban kiemelkedő munkát végzők és a polgárőrséget támogató megyei szervek vezetői kaptak elismerést. (Az érdeklődők ezt is a megyei szövetség említett internetes oldalain érhetik majd el.)

Két kitüntetést, elismerést ki kell emelnem. Csaplár Zoltán a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át dr. Túrós Andrástól, aki viszont egy Oroszlánszívű Richárd elnevezésű tőrt vett át Csaplár Zoltántól az együtt végzett munka emlékére.

Dr. Túrós András szót kérve elmondta, hogy a megye más lakossági összetételű, más közbiztonságú, mint pl. a keleti megyék, így némileg irigylésre méltó, könnyebb helyzetben van, de ez nem azt jelenti, hogy nincs feladat, csak a jellege kicsit más, amit a megye színvonalasan teljesített.

Ezt követően a leköszönő elnök méltatásául elmondta, hogy a megyének olyan vezetője volt, amilyent megérdemelt. Komoly, határozott, felkészült, nagy kapcsolati rendszerrel rendelkező, törvénytisztelő ember irányította a megyei szövetséget, akinek az országos polgárőr mozgalom is sokat köszönhet, és akire az OPSZ elnökségében is nagyon respektáltak a többiek. Az OPSZ-ben korábban önkormányzati alelnökként a polgárőrség és az önkormányzatok kapcsolatának elmélyítésén munkálkodott. Az utóbbi időszakban pedig az Etikai Bizottság elnökeként a bizottság nevében foglalt ügyek gyors, határozott, jogszabálykövető megoldására törekedett. De sajnos eljön az idő, amikor teljesül a mondás: öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába. Csaplár Zoltán tanácsaira továbbra is szükség lesz.

A tisztújítás Lendvai Ivánné jelölőbizottsági elnök vezetésével fegyelmezetten és gyorsan valósult meg. Elnök személyére két jelölés érkezett Funk József és Madarász István személyében. A második jelölt egyéb elfoglaltságára hivatkozva nem vállalta a tisztségre jelölést. Ezt követően Funk Józsefet, a jelenlegi elnökhelyettest a küldöttgyűlés megválasztotta elnöknek. Elnökhelyettesi tisztségre Tóth Gyula személyében egy jelölés érkezett, akit a jelenlévők megválasztottak, majd megválasztottak két járási koordinátort is. (Az elnökség összetételét szintén közzétesszük a megyei internetes oldalakon.)

A választást követően Széles Sándor megyei kormánymegbízott kért szót, aki méltatva Csaplár Zoltán és a polgárőrök munkáját egy idézetet mondott el: „Áldott az az ember, aki az Úrban bízik, akinek az Úrban van a reménye. Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely gyökereit egészen a folyóig ereszti. Ha jön a hőség, nem kell félnie, lombja mindig zöldellni fog. Szárazság idején sem kell aggódnia, akkor sem szűnik meg gyümölcsöt teremni.”

A polgárőrök víz mellé ültetett fák, minden körülmények között teljesítik küldetésüket.

(Természetesen a küldöttgyűlésen ott voltak a megyei rendvédelmi, katasztrófavédelmi és más együttműködő szervek vezetői is.)

Legvégül Funk József, a megválasztott új elnök kért szót. Úgy vélte, nehéz örökséget kell folytatni, nagyon magas lécet kell átugrani, de társakkal, segítséggel mindez sikerülni fog.

Talán ars poeticaként így zárta a hozzászólását és a küldöttgyűlést: „Nincs nemesebb dolog az emberek szolgálatánál, köszönöm, hogy ezt eddig veletek együtt tehettem”.

(Csaplár Zoltán leköszönt elnök munkásságát a megyei napilap újságírója foglalta „keretbe”.) Amint megkapjuk az anyagot, közzétesszük.)

Néhány záró gondolat erejéig az „objektív” tudósító kiesik szerepköréből: Csaplár Zoltán szíve hosszú évtizedeken át - mint tanácsi, önkormányzati, később polgárőr vezető – a közösségért, emberért dobogott. A munka eredményét, elismerését a küldöttgyűlésen átadott emlék és ajándéktárgyak sokasága ki sem tudja fejezni. De most a szív úgy döntött, hogy a családért kíván dobogni. Kívánok hozzá hosszú, tartalmas, nyugodt életet. Köszönöm, hogy ismerhettem Zoltánt, köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk!

Horváth Attila megyei sajtóreferens

A fotókat Csapó Balázs, a Kisalföld c. lap fotóriportere készítette.