Beszámoló és jubileumi közgyűlés

2019.03.26 17:57

Mozgalmas nap volt március 23-a a Gönyűi Polgárőr Egyesület életben. Délelőtt - csatlakozva a TeSzedd akcióhoz –az Ifjú Gönyűiek Közösségének néhány ifjú polgárőr és még csak várományos tagjával szemetet szedtünk, együtt a falu többi civil szervezetének tagjaival és a csatlakozó lakosokkal.

Néhány társunk eközben az iskola ebédlőjében serénykedett, készítették elő a termet a délutáni beszámoló és jubileumi közgyűlésre.

A kettő az egyben program első felében Hencz Istvánné elnök adott számot a 2018. évi, összességében eredményes és sikeres munkájáról. Igaz nem tettünk semmi különöset, szolgáltunk kerékpárral, autóval, önállóan, közösen a rendőrséggel, megelőző felvilágosításokat tartottunk, rendezvényeket biztosítottunk, segítettünk, képeztük magunkat és neveltük az utánpótlást.  De ennek a semmi különösnek is eredménye, hogy a falu közbiztonsága, a polgárőrök kapcsolata a lakossággal, önkormányzattal, a vállalkozókkal, a rendőrséggel jó. A munkához a feltételek is adottak. Az önkormányzat, a megyei Polgárőr Szövetség, a helyi és győri üzemek, vállalkozások, az alpolgármesteri és képviselői tiszteletdíjak felajánlása és a pályázatok biztosítják a költségek fedezetét. A támogatásokat további önkéntes munkánkkal fogjuk viszonozni.

A közgyűlés második felében ünnepeltünk. Megemlékeztünk arról az elszánt csapatról, amelyik 15 évvel ezelőtt megalapította a gönyűi polgárőrséget, mely azóta is töretlenül fejlődik és végzi vállalt feladatait. Az Egyesület „elfogyasztott” négy elnököt, de mindegyik váltás valami megújulást is jelentett – mondta Németh Csaba a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség titkára, aki átadta Csaplár Zoltán megyei elnök jókívánságait és további helytállásra serkentő üzenetét. Hencz Istvánné egyesületi elnök ünnepi beszédében kitért az eszközök fejlődésére, melyre példaként hozta fel, hogy miként jutottunk el a saját és kölcsön gépkocsitól a saját járőr kocsiig. Méltatta az öt éve elindított ifjúsági program fejlődését, a sajtómunkát. Nagyon jónak értékelte kapcsolatokat az önkormányzattal, az iskolával, a helyi civil szervezetekkel, a rendőrséggel, az idősek „napközijével”. Ezt követően Németh Csaba titkár Kiváló Polgárőr Munkáért elismeréseket adott át a még mindig aktívan, magas színvonalon tevékenykedő Deák Miklós, Németh Ferenc, Takács József, Vígh Tibor alapító tagoknak, és a 10 év alatt kiváló teljesítményt nyújtó Deák Miklósnénak, valamint jelen sorok írójának.

A jubileumi közgyűlést az előzőekben említetteken kívül megtisztelte jelenlétével dr. Szigethy Balázs jegyző, Pozsgai Veronika alpolgármester és a képviselő testület négy tagja, a helyi Vöröskereszt vezetője, a Honismereti Egylet képviselője is.

Major Gábor polgármester hozzászólásában megemlítette, hogy példaértékű az a munka, mellyel az egyesület a fiatalokat meg tudta szólítani, meg tudta tartani, közösséget tudott kialakítani. A polgárőrség munkáját a jubileum alkalmából – a már eldöntött támogatáson felül – további összegről szóló „csekk” átadásával ismerte el.

A közgyűlés a hideg italok, hideg tálak és meleg hangulat keretében folytatódott, de nemcsak ünnepi, kötetlen eszmecsere zajlott, hanem a jövendő feladatok előkészítése és szervezése is terítékre került.

Jó mulatság volt és további ”férfimunka” lesz, ami a közel és távoli jövőben ránk vár.

Horváth Attila sajtófelelős

(Fotók: Molnár Jenő)