Az Ifjú Gönyűiek Közösségének warm up évzáró tábora

2020.08.11 19:58

Vírushelyzet után, reméljük nem újabb fertőzéshullám előtt, táborral zárták az évet a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közösségének tagjai.

Felemásra sikeredett a 2019-2020-as „akció év” második fele, hiszen a járvány miatt a programok jelentős része elmaradt, a találkozások lehetősége megszűnt, csak a legfontosabb teendőket látták el az ifjú polgárőrök, az ifjak pedig otthon teljesítették a távoktatásból eredő kötelességeket. Nem volt könnyű sem fiatalnak, sem szülőknek, sem ifjú, sem felnőtt polgárőrnek az elmúlt időszak, így nagyon jól jött a szokásos évzáró tábor, ahol újra „fel kellett építeni” a közösségi összetartozás érzését, élményekkel kellett feledtetni az év nehézségeit és vidám programokkal kellett elhitetni, hogy újra lehet majd korlátok és a vírustól félelem nélkül, vidáman élni.

Az említett járványhelyzet okozta korábbi állapot miatt – a tábor vezetőnek szándéka szerint – idén lazábban, de nem fegyelmezetlenül vettek részt az ifjak a programokban.

A hat napos táborra immár negyedik alkalommal került sor Balatonszepezden, ahol mindenfajta program megvalósítható, akár süt a nap, akár esős idő van, akár a fürdésé, akár az új ismereteke elsajátításáé, vagy a sporté, játéké a főszerep.

A szakmai program keretében a táborba már barátként ellátogatott Zala megyei pénzügyőrök idén meglepték a fiatalokat. A „Ne vedd, védd!” című interaktív előadás, mely a veszélyeztetett, védett állatfajok illegális kereskedelmével, annak magakadályozásával, a CITES egyezmény ismertetésével foglalkozott, nagy sikert aratott. De természetesen idén sem maradhatott el a „kutyás világszám”, azaz a szolgálati kutya felderítő képességeinek bemutatása.

A tábor polgárőrség által felkért felügyelő tanára és koordinátorai nagyon ötletes játékokkal vidították a fiatalokat, melyek között volt szájjal és lábbal festés, (bár ez a másság elfogadását is szolgálta), volt UFO-k által éjjel szétszórt cukor összegyűjtése, vagy rókavadászat, továbbá számháború és kvízműsor is. Az előzőeken kívül nagy sikert aratott a lufis-táncos est, a szendvicskészítő és a palacsintaevő verseny is.

A szervezők idén is gondot fordítottak arra, hogy jobban megismerjék a fiatalok Balatonszepezd lakóit, a falu környezetét. Az emberekkel úgy teremtettek kontaktust, hogy a fiataloknak a palacsintasütéshez a nyersanyagot a faluban kellett összegyűjteniük és közben megismerni az adományozót. A környezet megismerésére pedig – Sári Ferenc erdész segítségével, vezetésével – egy kiadós túrát szerveztek a falu feletti erdőség növény és állatvilágának megismerésére, a gyönyörű balatoni kilátás megtekintésére, nem mellesleg tűzifa gyűjtésére az esti tábortűzhöz.

Ha már szóba került, a tábort ez alkalommal is hatalmas tábortűz, közös szalonnasütés, az emlékek felidézése, a heti teljesítmények értékelése zárta.

A fiatalok és a koordinátorok véleménye alapján ez a tábor, bár – amiatt, hogy a hangsúly a közösség „felhevítésére”, a vidámságra fókuszált – más volt, mint a korábbiak, de éppen emiatt elérte a bevezetőben említett célját.  

E sorok írója, mint nyári balatonszepezdi lakos, korábbi NAV-os, a program alapítója, jelenleg tanácsadó papája, bízik benne, hogy jövőre is itt találkozik fiatal és pénzügyőr barátaival, akikkel együtt újra élményekkel teli lesz a táborozásra kiválasztott néhány nap.

Horváth Attila sajtófelelős