LÁTOGATÁS A KISALFÖLDI MEZŐGAZDASÁGI Zrt. -nél.

2023.04.18 10:57
„Egyedül sem a fizikai, sem a szellemi munka nem képes semmit termelni. Mindkettőre, a kettő együttes munkájára van szükség, hogy létrejöjjön valami.” Alexander Berkman
Ezt tapasztalták meg a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közösségének (IGK) tagjai a nagyszentjánosi szarvasmarha telep meglátogatás során is.
Április 11-én „kitekertünk” a fegyelmezett IGK-s csapattal, hogy megnézzük milyen is az élet egy ilyen telepen.
Közelről szemlélhettük meg,hogyan is működik egy ilyen magyar körforgásos gazdaság. Idegenvezetőnk, nagyon felkészülten, érdekes, színes előadás során, a helyszíneken mutatta be a szarvasmarhák ápolását, takarmányozását, de a trágya eltávolítását is. A szarvasmarha telepen bevezették a pihenőbokszos tartási technológiát, a hígtrágya rendszert, és szigetelt trágyatárolókat építettek. Új istállókkal bővítették a férőhelyeket, új fejőházat létesítettek. Az állattenyésztésnél keletkező biomasszára alapozva létrehoztak két 0,5 megawatt elektromos teljesítményű biogáz üzemet.
Benézhettünk a fejési műveletekhez, végig kísérhettük a tej útját egészen a tartályba helyezésig. Érdekes volt megtudni, hogy a fejlett robotikával történő fejéshez a tehenek önként vonulnak be a robotba, mert itt olyan takarmányt kapnak pluszban, ami ízlik nekik.
A gyerekeknek főként az újszülött bocik megtekintése okozott örömet, volt közöttük olyan amelyiket meg lehetett simogatni,Ezt szívesen meg is tettük! Érdekes volt az új (még át nem adott )istálló megtekintése. Mivel még nem vették birtokba az állatok, ugrálhattak a diákok az állatok lábát kímélő aljzaton.
A gazdaság dolgozói kakaóval, üdítővel, fornettivel is megvendégelték a csapatot. A nap fénypontja volt, amikor a szinte még új traktorra felszállva utazhattak egy kört.
Megint egy izgalmas, érdekes, de tanulságos délelőttöt tölthettünk el együtt.
Ezúton is köszönetet mondunk Buthi Viktóriának és Bakó Emőke telepvezetőnek, hogy megtudhattuk, láthattuk, hogy a tej nem a Spar hűtőpultjaiban „keletkezik”!!!
szöveg: Ágoston Zoltánné, az IGK-t segítő nyugdíjas pedagógus
fotók: Gönyűi Polgárőr Egyesület