Állatvédelem szerepe és jelentősége

2023.10.11 19:57
Ezt a címet kapta az a projekt, melynek megvalósulásában tekintélyes részt vállaltak a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Polgárőr Szövetség Kutyás Tagozatának tagjai. A programokról rövid leírást közlünk ,a teljesség igénye nélkül:
-2023.09.30.-án Megyei Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozat tagjai az Állatvédelmi Témahét megnyitó ünnepségén Budapesten az „Állatvédelmi Piknik” elnevezésű rendezvényen az OPSZ felkérésére kutyás bemutatót és kutyás érzékenyítést tartott.
-1023.10.01-én a Győri Állatmenhelyen az Állatok világnapja alkalmából szervezett rendezvényen kutyás bemutatót tartott, lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre a menhely munkatársaival, látogatóival a felelős állattartás fontosságáról. Felmerült a jövőbeni szorosabb együttműködés lehetősége is.
-2023.10.04-én Az állatok világnapján reggel 8 órakor a tagozat 3 tagja a nyúli Pillinsky János Általános iskola több mint 300 diákjaival találkozott. Pár perces engedelmességi bemutatóval illusztrálta az ember és a kutya évezredes barátságát. Ezt követően a tornateremben az iskola tanulói egy interaktív PowerPoint előadás keretei között kaphattak információkat a felelős állattartás fontosságáról. Ezután a diákok kérdéseiket tehették fel az állatok gondozásáról, betegségeiről, helyes táplálásáról Dr. Rácz Elemér állatorvosnak. Márki István r. alez. a rendőrséggel kapcsolatos állatvédelmi kérdésekre válaszolt. Az iskola tanulói plakát kiállítással készültek az állatok világnapjára.
13 órától a győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnázium aulájában interaktív PowerPoint előadáson vettek részt az iskola diákjai. A rengeteg kérdésre „Az emberek az állatokért” állatvédő szervezet kollégája Györe Barbara válaszolt. Mivel amúgy is témanap volt, a diákok a saját állatait is behozhatták az iskolába és be is mutathatták társaiknak. Kutyát, nyulat, tengerimalacot, papagájt, és még gekkót is megismerhettek a gyermekek. Ezekután az iskola tanulói és tanárai állataikkal közösen a Polgárőrség Kutyásainak vezetésével egy Szimpátia Sétára indultak az iskolát körülvevő lakótelepen. Együtt sétált a kutya és a papagáj a környéken lakók nagy érdeklődéssel nézték a több mint 300 gyermek miként sétál együtt az állatokkal az állatok világnapján. A séta után a Győri Állatmenhely részére, a szülők és gyermekek által összegyűjtött adományok átadására került sor.
Délután 17 órától a Győri Városháza előtti téren, a tagozat képzett, és képzés alatt álló tagjai közösen kutyáival egy Infópontot alakított ki. A cél az állatvédelem fontosságára felhívni a járókelők figyelmét. Szerencsére nagyon sok pozitív gondolkodású emberrel találkozhattunk. Minden arra járónak lehetősége nyílt egy kis kutya simogatásra is. Itt került kihirdetésre, az OPSZ által az „Állatok világnapja fotópályázat” Vármegyei első három helyezettjének kihirdetése és az elismerő oklevelek átadása. Az elismeréseket Valiczkó Mihály, a Győr-Moson-Sporon Vármegyei Polgárőr Szövetség alelnöke adta át.
Harmadik helyezett: Sári Jennifer
Második helyezett: Dóra Zsoltné
Első helyezett: Borsóné Anczenberger Edit
-2023.10.07-én a csornai Széchenyi István Általános Iskola meghívására az iskola családi napján vettünk részt. A gyermekek nagy érdeklődéssel fogadták a kutyás tagozat interaktív bemutatóját. Sok szó esett a felelős állattartás fontos, és megkerülhetetlen szabályairól. A bemutató után nem maradhatott el az ilyenkor megszokott kutyasimogatás sem. Megosztották a gyermekek a saját élményeiket, tapasztalataikat a saját állataikról.
Borsó Roland, a GY-M-S Vármegyei Polgárőr Szövetség kutyás Tagozatának vezetője