20 éves a Koroncói Polgárőr Egyesület

2018.08.10 10:06

Egy kis áttekintő az elmúlt évek tükrében, Madarász István elnök tollából

 

Számos nehézség árán, 1998  június 10-én sikeresen megalakult a Koroncói Polgárőr Egyesület, 19 alapító taggal. Megalakulásunk fő célja a közbiztonsági helyzet javítása volt, ezen kívül a vagyonelleni bűncselekmények megelőzése, valamint a környezetünkre kedvezőtlenül ható jelenségek távoltartása, visszaszorítása és a katasztrófahelyzetek elhárításának elősegítése került be a feladataink közé.

Minél több idő telt el, annál tapasztaltabbak, és összetartóbbak lettek egyesületünk tagjai.

„2008-ban választottak meg a Koroncói Polgárőrség elnökének. Akkoriban én voltam a legfiatalabb tag, és egy kicsit tartottam attól, hogy fogom ezt kezelni, és vezetni a csapatot. Szerencsére megoldottam a dolgot, köszönve ezt a tagság támogatásának

Az elmúlt 20 évben rengeteg esemény történt, ebből idéznék fel párat:

  • Helyszínbiztosítások:

     Kidőlt villanyoszlopnál,számtalan balesetnél a forgalom irányítása, és a helyszín biztosítása a rendőrség kiérkezéséig.

- Országos futóverseny biztosítása.

      - Koroncó - Ferencváros mérkőzés biztosítása, 30 fővel.

      - Ifjúsági Olimpiai Láng futóinak biztosítása

 

  • Katasztrófavédelmi munkák:

     2010 évében pusztított a vörös iszap. A Marcal folyó mentén kellett szolgálatot teljesíteni. 24 órában voltunk jelen, és a ránk bízott feladatokat hajtottuk végre.

 2013 március 15. Hóviharban rekedt, illetve térségünkben elakadt járművek kiszabadítása.

Ez évben június.04. árvízi védekezés. Itt szintén teljes létszámmal vettünk részt.

-Tűzeseteknél való segítségnyújtás.

2011 Széchenyi utca. 

2013 templomunk tűzesete

 2014 külterületi tűznél a tűzoltóság helyszínre vezetése, és segítése.

2015 bálatűz oltásánál segítségnyújtás

 

 

Éves munkák, amit mindig elvégzünk:

-Önkormányzat által rendezett Bodzafesztivál lebonyolításában való részvétel, illetve őrzési feladatok, stb.

-Judó versenyen a gépjárművek parkoltatása.

-Novemberben a temetőnél való közreműködés Halottak napján.

-Mérkőzéseken való biztosítási feladatok végrehajtása.

-Kerékpárok regisztrációja , több mint 300 kerékpár hoztak el regisztrálni.

 

2011 Közösségi disznóvágás .

   Egyesületünk először rendezett ilyen jellegű rendezvényt, ahol  mindenekelőtt a lakossággal való szorosabb kapcsolattartás és egy szakma bemutatása volt a cél. Több, városról kiköltözött

család még sosem látott disznóvágást, és így megtekinthették az elejétől a végéig ezt a folyamatot.

A legnagyobb öröm számomra, hogy az újonnan letelepedett lakók közül is eljöttek páran, és megismerkedve elmondták véleményüket mind a faluról, mint a rendezvényünkről.

Úgy érzem amit szerettünk volna elérni ezzel a rendezvénnyel, az sikerült.

 

Jázőrözés közbeni eseményekből:

 - Hóban, hidegben magatehetetlen személyek, ittas személyek árokból, úttest széléről összeszedve lettek hazaszállítva, hogy nehogy megfagyjanak.

-Rendbontásra vonultunk ki harasztra, 12 fővel. Azonnal rend lett.

-Kábelégetők megfigyelése. Pozitív sikerrel.

-Buszmegálló rongálása, itt is meg lett az elkövető.

-Fatolvajok lefülelése.

-Veszélyes anyag égetésénél vonultunk ki több alkalommal, a rendőrség segítésével.

-Gázszivárgás észlelése. Itt a szolgáltatót felhívva hárították el az üzemzavart.

-Kerékpártolvaj lefülelése.

-Teherautóval érkező  ismeretlen személy, platóján emberekkel jöttek be Koroncóra, valószínűleg bűnözés céljából, hisz  házakhoz mentek volna be, de meg lettek zavarva, így elmenekültek.

-Német fiatalkorúak buszt törték fel, és akarták beindítani, elvinni. Itt is a polgárőrség megakadályozta, valamint a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen tartotta a fiatalokat.

-Idén három fiatalkorú rongálni akaró gyereket fogtunk el, akik más településről érkeztek. Kiderült az egyiket körözte a rendőrség. Ezeket a fiatalokat rabszállító gépjárművel  vitték el rendőrség emberei.

 

 

Verseny

     -2016.09.30.-án a Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Kunsziget Község Polgárőrsége által szervezett „ Egy iskola- egy polgárőr” nap versenyen,

 A Koroncói 2. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói közül  Ikker Kilián, Jakab Máté, Molnár Botond, Kovács Zsanett, Tímár Szilviatanulók vettek részt a versenyen, ahol második helyet érték el, a hét iskola versenyzőivel szemben.

-2017.09.22.-én  

szintén ezen a versenyen Ikker Kilián, Jakab Máté, Németh Szabina, Fábián Zsófiaés Molnár Botond  tanulók vettek részt, ahol harmadik helyet érték el.

A versenyen elsősegély-nyújtási feladatok, lövészet, kerékpár ügyességi verseny, polgárőr ismereti feladatok, és ügyességi akadályverseny volt, ahol a fiatalok megmérettették magukat.

 

 

Oktatás:

     2. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felső tagozatosainak 5-8- osztályig  oktatás megtartása a polgárőrségről és a katasztrófa védelemről. A feladatunk fiatalok megszólítása, toborzása, hiszen ez OPSZ kitűzött célja is.

     Szeretnénk minél több ifi polgárőrt, illetve ezeket a fiatalokat képzésben                             részesíteni. Egyesületünknél is jelenleg 5 ifi polgárőr van.

     A Polgárőr Akadémiát mint egyesületi elnök, és megyei elnök-helyettes 2015-ben végeztem el.

 

Pozitív események az egyesületnél:

    2014 július elején vehette át egyesületünk a SKODA JETY MTU-930 rendszámú új gépjárművét, amit az önkormányzat segítségével, pályázat útján nyert el. Ennek a pályázatnak az összes anyagát, Radicsné Kincses Mária polgármester asszonyunk készítette el.

 

 

 

Negatív események:

Természetesen ezekről is kell beszélni. Amivel le vagyunk maradva, az a saját képzésünk, amit még nem tudtam megszervezni. Ennek is mindenképpen meg kell történni, hisz a biztonságunk a tét.

 

Ellenőrzés:

2016 évben egyesületünket ellenőrizték, és rendben találták pénzügyileg is, és szakmailag is.

 

A feladat egyre több, de amíg bírjuk, csináljuk.  Jól eső érzés, mikor ezt a falu lakossága észreveszi, és elismeri. A kapott önzetlen felajánlások, amit idáig is kaptunk, úgy érzem csak is azért kaptuk, mert meglátták az önkéntesség mögötti munkát.

 Köszönet és hála a felajánlott adományokért.

Köszönet minden egyes embernek, aki mellettünk áll, és segíti munkánkat, és köszönet minden családtagnak, hogy kitart mellettünk.