A rendőrség élményt, információt adó felkészítése gönyűi ifik számára.

2022.11.09 12:54
A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közösségének (IGK) tagjai néhány felnőtt polgárőr kíséretében ellátogattak a Győri Rendőrkapitányságra és megismerkedhettek a rendőrök életével, sokrétű munkájával.
A polgárőrök egyik feladata, hogy segítsék a rendőrök munkáját a közrendért tett végzett szolgálatukban. Ehhez ismerni kell a rendőrök feladatait és a közös munka lehetőségeit is.
A látogatás fő célja az volt, hogy a gyerekek minél több szakmai információt kapjanak első kézből egy autentikus helyen, ezzel is segítve felkészülésüket a majdani polgárőr munkára. A rendőrkapitányságon Nemes Ilona rendőr őrnagy fogadta közösségünket és elkísért minket az első állomásra, ahol Dr. Csikós Botond rendőr alezredes fegyverbemutatót tartott nekünk. Megismerkedtünk a rendőrök alapfelszereltségéhez tartozó pisztollyal és géppisztollyal, de láthattunk különleges gépkarabélyokat, géppuskákat és sörétes puskát is. Megtudtuk, hogy a szovjetek által kifejlesztett AK 47-es lőfegyver továbbfejlesztett változata még ma is az egyik legnagyobb darabszámban értékesített fegyver. Dr. Csikós Botond felhívta a figyelmünket arra is, hogy civilként milyen esetben, milyen fegyvert tarthatunk otthon és azt mire használhatjuk. A sok információ után természetesen az volt a legizgalmasabb rész, amikor az ifjak a kezükbe is vehették a fegyvereket. A következő állomáson Horváth Péter rendőr őrnagy a közrendvédelmi rendőrök munkáját és legfontosabb használati tárgyait mutatta be. Az egyik fontos ruhadarab a taktikai öv, melyre többek között bilincs, gázspray, rendőrbotok (gumibot és tomfa) kerül. A gyerekek felpróbálták többek között a rendőrségi rohamsisakot, mely például a rendezvénybiztosításokon az egyik fontos kiegészítője a teljes testpáncélnak. Megismerkedtünk a rendőrség „mindent nyitó kulcsával” is, egy faltörő kos alakjában. Rögtönzött bemutatót kaptunk arról, hogy hogyan kell falhoz állítani és megmotozni valakit, jelen esetben egy bátor, önkéntest a csapatunkból. Utunkat folytattuk az előállító felé, de közben egy igazi rendőrautóba is beülhettek a gyerekek. Az előállítóba maximum 8+4 órára lehet valakit bezárni. Abban a reményben mentünk be ebbe a helyiségbe, hogy nekünk nem kell annyi időt ott tölteni. Az előállításunk után egy rendőrségi oktató terem felé vettük az irányt, de mielőtt megkezdődött volna a szakmai beszélgetés, bepillanthattunk a rendőrök irodai életébe is. Major István rendőr őrnagy, aki jelenleg a rendőrségi toborzással foglalkozik, bevezetett minket az igazi bűnügyek világába. Megtudtuk többek között, hogy hogyan kell ujjlenyomatot rögzíteni, milyen eszközök segítik a nyomok felgöngyölítését, és hogy hogyan kell előkészíteni egy igazi bevetést.
Megtudtuk azt is, hogy civilként mivel segíthetjük igazán a rendőrök munkáját, ha valamilyen eset tanúi, vagy ne adj Isten elszenvedői vagyunk. Mielőtt véget ért volna a délelőtt azt is megtudtuk, hogy a győri lakosok védelmében a rendőrség munkáját egy komoly kamerarendszer is segíti.
A rendőrségen töltött idő alatt nem csak egy igazán különleges élménnyel lettek gazdagabbak a gyerekek, hanem hasznos és érdekes információkat kaptak a közösség tagjai melyet később ifjú, majd felnőtt polgárőrként is hasznosítani tudnak.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget!
Csehné Gintli Marianna
az ifjúsági program koordinátora
(A fényképek a rendőrség és Cseh Krisztián felvételei.)