A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a helyi polgárőr egyesülettel közösen járőrözött

2021.04.13 12:08

Együtt ellenőrizték a maszkviselést a piacon

 

Közösen járőrözött a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság és a Kis-Duna Polgárőr Egyesület a napokban a mosoni piacon. Az akció célja elsősorban a járványügyi előírások betartásának ellenőrzése volt.

 

Mosonmagyaróvár

Mészely Réka

 

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a helyi polgárőr egyesületekkel rendszeres kapcsolatot tart fenn. Így többször szerveznek közös szolgálatokat a lakosság szubjektív biztonságérzetének elősegítéséért. A napokban a Kis-Duna Polgárőr Egyesület tagjaival járőröztek a mosoni piacon. Az akció célja a járványügyi előírások betartásának ellenőrzése mellett, az esetleges bűncselekmények, szabálysértések felfedése, megakadályozása, illetve ezen események megelőzése volt. 

 

– Szoros a kapcsolat a rendőrséggel, főként amióta az egykori Kaiser-épületébe egymás mellé költöztettük az irodáinkat. Jó az együttműködés köztünk, amiben tudjuk, segítsük a munkájukat, ők is a mienket – hangsúlyozta Weisz Péter, a Kis-Duna Polgárőr Egyesület elnöke, aki három kollégájával érkezett az akcióra, csatlakozva dr. Gál Róberthez, a Szigetköz rendőrörs szolgálatparancsnokához.

– Nem a büntetés a cél, hanem hogy jogkövető magatartásra szólítsuk fel a lakosságot. Sokszor elég, ha csak szólunk – emelte ki dr. Gál Róbert, akinek az a tapasztalata, hogy jobbára betartjuk a járványügyi szabályokat.

A rendőrség és a polgárőrök tapasztalata szerint ma már aligha látni közterületen maszk nélkül tartózkodó személyeket, ám az még jelent gondot, hogy az arc és orr eltakarására szolgáló védőeszközt nem szabályosan viselik. Előfordult az is, hogy olyanok vették kevésbé komolyan a maszkviselést, akik már megkapták az oltást, holott a szakemberek szerint ilyenkor is fontos a védekezés, másokért, de saját érdekükben is. 

Az akció során együtt járták végig a mosoni piacot, vásárlókat és eladókat egyaránt ellenőriztek. A csoportosulások elkerülésére is felhívták a figyelmet. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a rendszeres közös járőrszolgálatok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hely- és személyismerettel rendelkező polgárőrök jelenléte nagymértékben segíti a közlekedés, a közrend és közbiztonság fenntartására irányuló rendőri feladatok ellátását. Ugyan a járványügyi helyzet óta kevesebb a lehetőség a közös járőrözésre, a rendőrök terheltsége miatt, ám a továbbiakban is terveznek hasonló akciókat, akár a Mosonmagyaróvári Önkormányzati Rendészet munkatársainak bevonásával is.'

 

Fotókat készítette: Kerekes István