A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség beszámoló közgyűlése

2019.03.08 00:00

 

 

Meghívottak:

Széles Sándor kormánymegbízott,

Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke,

Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke,

Sári Ákos tü. alezredes, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. kirendeltség vezetője,

Dr. Forrai Zsolt r. ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, valamint

a járási rendőrkapitányságok képviselői,

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója,

Fersch Attila, a Fertő Hanság Nemzeti Park képviseletében,

Kun Szilvia, a Megyei Vöröskereszt igazgatója,

Mogyorósi Attila pénzügyőr alezredes, a NAV Vám- és Pénzügyőri Igazgatóhelyettese,

Németh Zsolt, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskola Intézményvezetője.

 

Napirendi pontok:

  1. A MPSZ elnökének köszöntője, határozatképesség megállapítása, levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és két fő jegyzőkönyv hitelesítő választása, napirendek elfogadása

Tájékoztató az MPSZ elmúlt egy évi munkájáról

Előadó: Csaplár Zoltán MPSZ elnök

  1. Beszámoló a 2018. évi gazdálkodásáról, és a közhasznúsági melléklet elfogadása

Előadó: Németh Csaba MPSZ titkára

  1. A 2019. évi költségvetési tervezet ismertetése

Előadó: Németh Csaba MPSZ titkára

  1. Felügyelő Bizottság beszámolója

       Előadó: Pákozdi István Felügyelő Bizottság elnöke

  1. Kérdések – hozzászólások

 

  1. Kitüntetések, elismerések átadása

 

 

A rendőrség, a polgárőrség és önkormányzatok kölcsönös bizalmon alapuló stratégiai partnersége

a biztonságért

 „Hazánk a 15. legbiztonságosabb ország a világon” – idézte Csaplár Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Pintér Sándor belügyminiszter szavait, melyet 2018-ban mondott el az Országos Polgárőr Napon. A gondolat a Megyei Polgárőr Szövetség 2019. március 8-i közgyűlésén hangzott el, ahol a megjelent polgárőr egyesületi vezetők, az együttműködő szervek meghívott képviselői értékelték a tavalyi évet, annak szakmai és pénzügyi teljesítését, ismertetetésre került a 2019. költségvetés tervezete, beszámolt a felügyelő bizottság és kitüntetéseket kaptak az arra méltóak.

Az, hogy ilyen a közbiztonság, köszönhető annak, hogy kölcsönös bizalmon alapuló stratégiai partnerség, szinte baráti kapcsolat van a célért együttműködő rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok a között. A polgárőrség szárazföldön és vízen teljesített – a település adottságait is szem előtt tartó – közterületi szolgálattal, megelőző programokkal, felkészítésekkel, oktatásokkal, új és új szolgálati formákkal - mint a határőr és lovas tagozat - járul hozzá biztonsági komfortérzet növeléséhez. Néhány számmal is illusztrálható a társadalomért végzett kiemelkedő munka: a megyében 90 polgárőr egyesület 2960, önkéntes munkát végző tagja 367.850 óra szolgálatot teljesített. Ez a kiemelkedő teljesítés jelentősen hozzájárul az ország biztonságához.

A 2018. évi kiemelt programok között nagy súllyal szerepeltek az ifjúságot érintő témák, feladatok, melynek keretében a közlekedésbiztonságtól a drog prevención, az internet használat veszélyeinek ismertetésén keresztül, az ifjúsági centrumok létrehozásáig sok formában és helyen folyik a fiatalokkal való foglalkozás. Egyesületi szinten is több helyen (Nyúl, Nagybajcs, Kunsziget, Rábapatona, az immár több éve „zászlóshajónak” titulált Gönyű, és sorolhatnám tovább) indítottak már évekkel ezelőtt ifjúsági programot, melyek eredményeként több ifjú polgárőr és immár polgárőr került felvételre. A programok keretében a polgárőrség igyekszik felkelteni, fokozni a fiatalokban a rend iránti elkötelezettség, önkéntesség, felelősségvállalás, a lokálpatriotizmus és az egészséges, sportos életmód iránti igényt, magatartási normát.

Természetesen más, veszélyeztetett korosztállyal, az idősekkel is kiemelten törődik a polgárőrség. E területen figyelemfelkeltő, a megelőzést célzó előadásokkal, rendszeres odafigyeléssel, ha kel l, a mindennapi gondok megoldásához nyújtott segítséggel igyekeznek segítségre lenni a korosztály szubjektív biztonságának javításában.

A munkát a Belügyminisztérium nemcsak erkölcsileg, szakmailag támogatja, hanem eszközök átadásával, több mint egy milliárd forint éves támogatás OMSZ-hez történő átutalásával is biztosítja a polgárőrség munkájának feltételeit.

A jelenlévők meghallgatták a felügyelő bizottság beszámolóját is, és örömmel nyugtázták, hogy az ellenőrzések szabálytalanságokat nem tártak fel, a megye és az egyesületek gazdálkodása szabályszerű, stabil.

Hozzászólóként Széles Sándor kormánymegbízott egyrészt a fiataloknak adandó példára, a velük való foglalkozásra, másrészt a pályázati lehetőségek kihasználására hívta fel a figyelmet. Ezekkel kiegészítve a tavaly is magas színvonalon végzett munkát, olyan minőségi változást érhető el, amely már megjelenik a mindennapi életben.

Az együttműködő partner részéről dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes az előzőekben említett baráti, stratégiai partnerséget emelte ki és megköszönte a szabadidőben végzett áldozatos munkát. ismertette, hogy a szubjektív közbiztonságot érintő bűncselekmények száma csökkent.

Az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, Horváth Róbert, mintegy összegzésül átadta az OPSZ elnökének üdvözletét, köszönetét a lenyűgözően eredményes 2018. évi munkáért és kiemelte az ifjúsági centrumok szerepét a fiatalokkal való foglalkozás terén.

A közgyűlés zárásaként, a kiemelkedő munka elismeréseként 9 polgárőr részesült Kiváló Polgárőr plakett kitüntetésben. Az ifjú polgárőrök közül 3 fő vehette át a Kiváló Ifjú Polgárőr elismerést. 

Kitüntetettek:

Polgárőr munkájuk elismeréseként az alábbi személyek a „Kiváló polgárőr” emlékplakett elismerésben részesült:


Farkas László, a Győrasszonyfai Polgárőr Egyesület alapító tagja,

Vérti Gyula, a Győrszemerei Polgárőr Egyesület tagja,

Berki Gábor, a Győrszemerei Polgárőr Egyesület tagja,

Kondor Attila, a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület tagja,

Weisz Péter, a Kis-Duna Polgárőr Egyesület alelnöke,

Horváth Iván, a Nagycenki Polgárőr Egyesület tagja,

Mosonyi József, a Fertő Tavi Speciális Kutató, és Mentő Vizi polgárőrség tagja,

Németh István János, a Páli Polgárőr Egyesület tagja,

Kovácsné Kiss Alíz Mária, a Rábapordány Polgárőrség tagja.

 

Polgárőr munkájuk elismeréseként az alábbi személyek a „Kiváló IFJÚ polgárőr” emlékplakett elismerésben és ifjú polgárőrség feliratú jól láthatósági mellény, póló, sapka felszerelésben részesült:

Horváth Attila, a Kónyi Polgárőr Egyesület tagja,

Szerencsés Fekete Attila, a Győrasszonyfai Polgárőr Egyesület tagja,

Pánczél Zoltán István, a Gönyűi Polgárőr Egyesület tagja

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség, a huzamosabb időn át végzett polgárőr tevékenysége elismeréséül „Szent László” plakettet adományoz, Németh Csaba úrnak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség titkárának, a Kunsziget Község Polgárőrség elnökének.

 

A közgyűlés résztvevői azzal a tudattal távozhattak a rendezvényről, hogy a megyei szövetség stabil, az egyesületek kiemelkedő munkát végeznek, a fiatalok fokozatosan kiválóan felkészült társakká válnak, a működési feltételek továbbra is biztosítottak, így 2019-ben realitássá válhat a mindennapi életben a közbiztonsági minőségi változás.

(A beszámoló közgyűlés meghívottainak, napirendjének felsorolása, a kitüntetettek névsora a megyei szövetség honlapján és közösségi oldalán érhető el.)

Horváth Attila sajtófelelős