A bizalom megnyilvánulása a polgárőrök felé

2019.01.30 14:55

A hideg és a hó nehéz helyzet elé állíthatja az embereket, különösen az idősebb korosztályt. Ilyenkor havat kell eltakarítani, gondoskodni kell az otthon melegéről, ami a megfáradt, netán gondozásra szoruló falubeli öregjeink esetében néha megoldhatatlan feladat. Ilyenkor szükséges a figyelem, a bizalom és a segítség.

A januári havazás idején kérte a polgárőrök segítségét a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény, egyszerűbb és közismertebb nevén a Gönyűi Idősek Klubjának vezetője, Némethy Veronika, aki jelezte, hogy egyik gondozottjuk telke előtt el kellene lapátolni a havat, másik, nappali ellátásban részt vevő tagjuknál pedig fel kellene fűrészelni, hasogatni és be kellene hordani a tűzifát.

Miért gondolta az intézményvezető, hogy a polgárőrséget hívja segítségül? Azért, mert a korábban is jó kapcsolatot tovább erősítette az adventi gyertyagyújtásra készülődés és a közösen megvalósított program - az advent harmadik vasárnapi műsor, melyet a polgárőrök adtak és a falu vendéglátása, melyről az Idősek Klubja gondoskodott - közben tovább mélyülő kapcsolat, mely az egyesületbe, annak tagjaiba vetett bizalmat erősítette.

A polgárőrök a kérésnek megfelelően ellapátolták a havat a gondozásra szoruló idős ember telke elől. Négyen pedig nekiláttak a másik kérés teljesítésének, az önkormányzat által biztosított tűzifa „betermeléséhez” a kérésben megnevezett másik falubelink otthonába.

Tulajdonképpen nem történt semmi különös dolog, csak annyi, hogy az Idősek Klubjának vezetője figyeli tagjai életét, követi, segíti életüket és megbízik a polgárőrökben, mert tudja, hogy kérése teljesülni fog. Polgárőr társaim sem tettek semmi különöset. Teljesítették, ami egy polgárőr „hitvallása”. Amellett, hogy hozzájárulnak a falu közbiztonságához, a falu életének részeként elvégzik a szükséges és lehetséges feladatokat a szomszédokért, embertársukért, a közösségért.

Horváth Attila sajtófelelős